Z Olešné zmizí obří nánosy bahna. Přehrada bude lépe připravena na povodně

Ze dna přehrady Olešná na Frýdecko-Místecku postupně dělníci odtěží více než dvoumetrové nánosy bahna. Nákladní auta je odvážejí na odvaly dolu Paskov, část končí také na skládce odpadů v Ostravě. „Po odstranění usazenin se zvýší kapacita nádrže pro případ povodní, v době sucha tady zase bude více vody pro průmysl,“ zjistila redaktorka České televize Tereza Krumholzová.

Práce by měly skončit na jaře příštího roku. Odtěžit se při nich má okolo 180 000 metrů krychlových sedimentů, které se zde ukládaly přes 50 let. Čištění se dotkne nejen samotné přehrady, ale i přilehlého rybníka Řehánek. Podle mluvčí Frýdku-Místku Jany Matějíkové nánosy dosahují místy až 2,5 metru.

„Těžit se bude zejména v místech přítoku, to znamená v oblasti Bahno-Hlíny poblíž restaurace Muroňka, a také v oblasti Jacht klubu. Dno vyčistíme také od cizorodých předmětů a pařezů, tedy pozůstatků původní aleje a budov,“ uvedl generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Z Olešné mizí bahno

Uvnitř přehrady proto byly již dříve vybudovány dočasné komunikace, které slouží i k odvozu sedimentů. „Předpokládáme, že samotná těžba by mohla být ukončena na přelomu března a dubna příštího roku,“ doplnil investiční ředitel Povodí Odry Miroslav Janoviak.

Odvoz vytěžených sedimentů má mít podle mluvčí vliv na dopravu ve městě. V době těžby od 06:00 do 18:00 projede městem navíc okolo 300 nákladních aut denně. Představitelé města pro ně hledali vhodnou trasu. „Vedena bude tak, aby se nákladní vozy vyhnuly opravovanému hlavnímu tahu na Ostravu a co možná nejméně omezovaly dopravu ve městě,“ řekl primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Sediment tvoří písek, štěrk, jíl, humozní vrstva… tedy to, co se všechno spláchlo při větších deštích.
Petr Pröschl
zástupce Povodí Odry

Odtěžením sedimentů z přehrady Olešná ve Frýdku-Místku napomůže v obnově retenčního prostoru a přehrada bude moci pojmout a také zadržet více vody. Tím se posílí protipovodňová ochrana. Po odbahnění se v přehradě také zvýší kvalita vody ke koupání. Přehrada je totiž vyhledávanou rekreační lokalitou. Postaven zde byl v minulých letech krytý i letní aquapark, 4,5 kilometru dlouhá cyklostezka i multifunkční hřiště.

V Moravskoslezském kraji opravuje povodí Odry hned tři přehrady najednou – vedle Olešné i beskydské Šance a Kružberk u Opavy –, celkově do nich investuje až půl miliardy korun.

Důvodem rozsáhlých oprav je nevyhovující zabezpečení hrází a především posílení protipovodňové ochrany okolních obcí. Například Šance po úpravách pojme až desetitisíciletou vodu.