Památník obětem války zmizel z Dačic. Město tak prý porušilo zákon o válečných hrobech

Radnice v Dačicích se snaží urovnat konflikt s Ministerstvem obrany. Před 14 dny totiž nechala bez povolení rozebrat památník obětem války. Jenže podle ministerstva obrany tak radnice porušila zákon o válečných hrobech, mezi které památník obětem války a holocaustu patří. Za to jí hrozí pokuta až 100 tisíc korun. Její výši má řešit Krajský úřad v Českých Budějovicích, jenže ten má na věc jiný názor a k porušení zákona podle něj nedošlo.

Radnice tak nešťastně zahájila opravy Kancnýřova sadu na náměstí – pomník stál totiž v jeho středu. Radnice ho nechala rozebrat a převézt do kamenictví v Telči na očištění a opravu. Jenže k tomu potřebovala souhlas ministerstva. 

Kvůli tomuto případu, který je první v historii České republiky, přijel do Dačic ředitel odboru pro válečné veterány Eduard Stehlík. „Myslím si, že co tady bylo zanedbáno hlavně, není ani tak ta žádost, jako spíše komunikace s pozůstalými těch, kteří na tom pomníku jsou,“ kritizuje ředitel odboru pro válečné veterány Eduard Stehlík.

O výši pokuty za rozebrání pomníku bude rozhodovat krajský úřad. Ten přitom nechce uznat, že by Dačice porušily zákon. „Dle našeho názoru město Dačice nespáchalo správní delikt podle zákona o válečných hrobech, což jsme také sdělili ministerstvu obrany,“ uvedl mluvčí jihočeského krajského úřadu Radek Šíma.

K rozebrání památníků potřebovala radnice souhlas ministerstva (zdroj: ČT24)

Jenomže ministerstvo obrany si stojí za původním tvrzením. Přitom mu nejde tolik o výši pokuty, ale aby zákon nikdo neobcházel. Ministerstvo by jako omluvu přijalo například to, kdyby radnice vymyslela projekt, ve kterém by se děti zapojily do historie památníku. Výsledkem by pak mohlo být i vydání publikace na toto téma.