Řidiče ujíždějícího před policisty v parku poslal soud na pět let do vězení

Soud poslal na pět let do vězení šestatřicetiletého Miroslava Eliaše kvůli rychlé jízdě v kradeném autě po Praze. Řidič dostal původně čtyřletý nepodmíněný trest odnětí svobody, kvůli odvolání státního zástupce pražský městský soud zpřísnil právní kvalifikaci činu na zločin obecného ohrožení a zpřísnil obviněnému trest.

Městský soud v Praze Miroslava Eliaše pravomocně odsoudil za nebezpečnou jízdu na pět let do věznice s ostrahou. „Současně dostal trest zákazu řízení motorových vozidel v maximální možné délce deseti let a soud mu uložil protitoxikomanické ochranné léčení,“ doplnil mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Ondřej Šťastný.

Případ se týká loňské dubnové honičky, kdy Eliaš v kradeném voze Škoda Octavia prchal po Praze 5 před policejní hlídkou. Při velmi rychlé jízdě podle obžaloby hrubě porušil veškeré dopravní předpisy a ohrozil na zdraví a životě řadu lidí. Po cestě navíc dvakrát naboural.

Řidič vjel nakonec do Centrálního parku ve Stodůlkách, kde se pohyboval mezi chodci i rodinami s malými dětmi a přitom ještě zvyšoval rychlost. „Jen s obrovským štěstím se podařilo všem chodcům včas uskočit, v několika případech museli strhávat na stranu své malé děti a kočárky,“ dodal Ondřej Šťastný. Policisté muže zastavili varovnými výstřely do vzduchu.

Odsouzený muž byl v minulosti již mnohokrát soudně trestán a v době spáchání činu byl v podmínce za jiný trestný čin.