Zářící polské skleníky, které vadily lidem na Liberecku, stáhly rolety

Obyvatele v příhraničních oblastech Liberecka by už nemělo obtěžovat světlo z polského desetihektarového skleníku. Firma Citronex investovala milion eur (27 milionů korun) do zastínění, které má účinnost 97 procent. Zastínění řídí počítač podle světla, přiblížila vedoucí výroby Elžbieta Kalinczuková.

Problém se týkal skleníku, který polská společnost vybudovala v těsné blízkosti elektrárny Turów. Pěstuje v něm rajčata. Loni bylo světlo ze skleníku v nočních hodinách vidět i ze vzdálenosti 60 kilometrů. Podle měření astronomů svítí za tmy podobně jako stotisícový Liberec. Přemíra světla z Polska ohrožuje i Jizerskou oblast tmavé oblohy, která byla v Libereckém kraji vyhlášena v roce 2009 jako první v Evropě.

Po celé ploše skleníku jsou nově u stropu skleníku zatemňovací rolety, které jsou schopné se po signálu počítače rozvinout do pěti minut. Společnost Citronex nakoupila systém v Nizozemsku, kde se běžně využívá. Nainstalovala ho během technologické pauzy.

Skleníky firmy Citronex mají rolety proti světelnému znečištění (zdroj: ČT24)

Zda budou opatření účinná, se ukáže až na podzim, kdy se začne ve skleníku v noci svítit. Zatím mají rajčata dostatek přírodního světla a umělé není potřeba. Ve skleníku pracuje přes 100 lidí. Po letních přípravných pracích v pondělí začali dovnitř umisťovat půlmetrové sazenice.

Ve sklenících poroste 250 tisíc rostlin po deset měsíců. „Dva měsíce trvá, než začnou plodit,“ řekla vedoucí výroby Elžbieta Kalinczuková. Rajčata se podle ní prodávají jen na polském trhu, jehož poptávku nejsou zatím schopni uspokojit. Do budoucna se počítá s výstavbou dalších skleníků, zabrat by měly plochu 100 hektarů. „V nejbližší době se začneme rozšiřovat o deset hektarů,“ uvedla Kalinczuková. Nové skleníky budou podle ní také mít zastínění.