Dopravu v Praze večer ochromí běžecký závod, zavře i část magistrály

V podvečer odstartují v Praze běžecké závody, při kterých vyrazí do ulic asi deset tisíc lidí. Běh na pět kilometrů a po něm i na dvojnásobnou vzdálenost si vyžádají uzavírky ulic na Starém Městě, v Holešovicích a malé části Malé Strany. Omezení se dotkne i části Severojižní magistrály.

Běžecká Grand Prix Praha uzavře od půl šesté odpoledne oblast mezi náměstím Republiky a Klárovem. O hodinu později se uzavírka rozšíří i na nábřeží Kapitána Jaroše a Letenský tunel a od sedmi hodin i na dolní část Holešovic včetně Argentinské ulice.

Běžci se shromáždí v Revoluční

Nejdéle bude neprůjezdné a pro chodce také obtížně přístupné okolí náměstí Republiky, kde závod odstartuje, a také přilehlá zóna v ulici Na Příkopě až k Václavskému náměstí, kde bude seřadiště.

„Startuje se před Obecním domem. Místo startu je večer úžasně nasvícené, je moc hezké. Běžíme rovně Revoluční, pak se běží smyčka směrem do Holešovic,“ shrnul koordinátor závodů RunCzech Tomáš Mirovský.

Kratší běh uzavře nábřeží, delší i část dolních Holešovic

Především Revoluční ulici a nábřeží Edvarda Beneše budou ke svému závodu potřebovat účastnice pětikilometrového běhu pro ženy, který začne v šest hodin odpoledne, hlouběji do Holešovic zaběhnou účastníci běhu na deset kilometrů, který startuje v 19:30.

Uzavírky v dolních Holešovicích v Argentinské ulici a v okolí tržnice jsou vyhlášené do půl deváté večer, o půl hodiny později předpokládají organizátoři, že se uvolní i nábřeží. Pouze mezi náměstím Republiky a Václavským nádraží musí řidiči počítat s uzavírkou až do deseti hodin večer.

Nepojedou tramvaje ani autobusy

Ruku v ruce s uzavírkami ulic půjdou také výluky městské hromadné dopravy. Nejvýrazněji se běh dotkne midibusové linky 194, která obsluhuje Staré Město. V sobotu odpoledne přestane jezdit již v 16:30. Současně přestanou jezdit tramvaje 6, 8, 15 a 26 přes zastávky Náměstí Republiky a Dlouhá třída. Na náměstí Republiky nebude zajíždět ani autobus AE z letiště. Autobusová linka 207 potom neobslouží ani Bílou labuť.

O hodinu později se tramvajová výluka rozšíří i na trať ze Strossmayerova náměstí kolem Čechova mostu na Malostranskou i přes most na Staroměstskou. K tramvajím odkloněným již dříve se tedy připojí linka 17. Od sedmi hodin večer potom nepojedou ani linky 1, 12, 14 a 25 z Vltavské na Dělnickou. Všechny výluky by měly skončit mezi devátou večer a čtvrt na deset.

Běžecká Grand Prix by letos měla být posledním takto masovým závodem v Praze. Obou závodů se dohromady zúčastní asi deset tisíc běžců. „Počet, který poběží tyto dva závody, zhruba odpovídá půlmaratonu a maratonu. Velikostí je to stejné,“ poznamenal Tomáš Mirovský.

Studio 6: Večerní Prahu zaplní tisíce běžců (zdroj: ČT24)