Fungování VŠ se mění. Novelu zákona probírá Valachová s akademiky v Brně

Akreditace, poplatky anebo odebrání titulu. Témata, která probírají akademici spolu se zástupci vlády na dvoudenní konferenci o novele zákona o vysokém školství. Ta nyní probíhá na Masarykově univerzitě v Brně. Podle ministryně školství Kateřiny Valachové je nejvýznamnější změnou zavedení nového systému přidělování akreditací. Šéfka resortu ale zároveň přiznává, že některé důležité změny v normě chybí.

Největší změnou, kterou novela přinese, je nový způsob záruky kvality vzdělávacích, tvůrčích a dalších s nimi souvisejících činností. Nově totiž kompetence, které dosud náležely státu, převezmou právě vysoké školy. Změna se týká nového systému přidělování akreditací.

„Budeme mít standard vnitřního hodnocení kvality vysokých škol a taky vnější hodnocení. Co se týká druhého jmenovaného, tak budeme mít dvoustupňové hodnocení toho, zda je akreditace v pořádku a jestli má být přiznána,“ okomentovala novinky ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Konference o novele zákona o VŠ (zdroj: ČT24)

Novela ale přináší i menší změny. Měl by například vymizet složitý systém poplatků spojených se studiem anebo naopak přibýt možnost odebrání neoprávněně získaných titulů. Nová právní úprava také stanovuje další požadavky na vysoké školy. Ty se týkají zejména zveřejňování nejrůznějších informací pro zachování jejich transparentnosti a nestrannosti.

Z novely stávajícího zákona ale zmizela podle ministryně podstatná témata. Neřeší například stabilní financování vysokého školství. „Spolupracujeme jak s rektory, tak děkany na tom, abychom měli drobné změny hotové už pro příští rozpočtový rok. Čeká nás také shoda, jak má financování vypadat,“ dodala Valachová.

VŠ se mění kvůli většímu počtu studentů

Podle rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka přichází nová legislativa v době, kdy se vysoké školství zásadně mění – zejména kvůli výraznému nárůstu počtu studentů v posledních letech. „Novela je příležitostí k tomu, abychom znovu promysleli, jak jsou nastavené studijní programy na vysokých školách, jak velkou šanci mají jejich absolventi na uplatnění,“ řekl Bek.

Dodal, že změny ovlivní denní chod škol. „Vyžaduje po nich inovaci jejich vnitřních předpisů,“ doplnil. Konference má proto poskytnout akademikům všechny informace, aby uvedení novely do praxe nebylo příliš komplikované.

Provedení změn ve fungování vysokého školství se plánovalo a očekávalo od roku 2008. Nakonec ale sešlo ze záměru vypracovat zcela novou právní úpravu a začala příprava novely stávajícího zákona. Ta byla vypracovávána mnoho let přes funkční období několika ministrů. Účinnost nabyla letos 1. září.