V nové sezoně představí Městské divadlo Brno bizarního Franka V.

Bez komentáře: Frank V. je nadčasová hra o lidské nemorálnosti (zdroj: ČT24)

Smutná komedie nebo veselá tragédie? Bizarní hru z prostředí soukromé gangsterské banky představí na svých prknech Městské divadlo v Brně. Letošní sezonu totiž zahájí představením Frank V., které sepsal Friedrich Dürrenmatt už v padesátých letech. Svým poselstvím je ale aktuální i dnes.

Nekalé praktiky, pokleslá morálka a gauneři. Zatímco před revolucí bylo představení Frank V. protirežimní a divadla jej musela nakonec z repertoáru stáhnout, nyní je spíš obrazem fungování vztahů ve vrcholném byznysu. „Banka spěje ke svému zániku a zaměstnanci se ji snaží vytunelovat. V tom je hra aktuální,“ uvedl asistent režie Michal Isteník.

„Příběh je o tom, že když člověk jednou v životě udělá nějakou chybu, tak se prostě chyby další začnou navalovat a člověk je s sebou táhne celý život. Tady je to vyhnáno až do absurdity,“ shrnul děj herec Igor Ondříček. To, že je představení až nesmyslné, potvrdil i Isteník. „Je to komedie s prvky grotesky, velmi bizarní a plná velmi, ale velmi černého humoru,“ doplnil.

Frank V. pojednává o slabošské vládě jednoho ředitele nad soukromou bankou, o jeho smrti a o převzetí obchodu synem. Je to příběh kolektivu. Metodou této soukromé banky je gangsterství. Metoda, která pochází ještě ze starých dobrých časů, je jaksi nuceně zděděna a špatné dědictví se protlouká dál: gaunerství otců si vynucují gaunerství synů.
Friedrich Dürrenmatt
autor hry Frank V.

Představení je absurdní také tím, že diváci znají příběh lépe než postavy na scéně. „Divák ví nejvíc. Od začátku se baví tím, jak lidé na jevišti neví. Je to taková intelektuální interakce,“ dodal Ondříček. Přestože je hra Frank V. činoherním představením, nechybí v ní hudba. Do probíhajícího příběhu kromě ní zasahují i komentáře, které diváka provázejí dějem. Komickou, ale svým poselstvím závažnou hru mohou zhlédnout návštěvníci divadla už tuto sobotu.