Rekreační areál u jezera Most má být otevřen do dvou let. Vědci nyní zkoumají čistotu vody

Vědci zkoumají ryby u jezera Most (zdroj: ČT24)

Až do pátku budou u jezera Most vědci. Kontrolují, jak se v něm daří čerstvě vysazeným rybám, což vypovídá o jeho čistotě. Na místě má v budoucnu být jeden z největších rekreačních areálů v Česku. Zatím se ale k vodě nesmí, zatopený hnědouhelný lom se stále nachází v dobývacím prostoru.

Jednou denně vytahují hydrobiologové vzorkovací sítě. Nejčastěji v nich jsou okouni a plotice. „Měříme přírůstky, to znamená, jak se jim v jezeře daří a jestli přirozeně prospívají,“ vysvětlil vedoucí výzkumu Jiří Peterka. „Zjišťujeme, jaké druhy tu žijí, jaké pohlaví převažuje, jak jsou ryby staré,“ doplnil ichtyolog Martin Čech. Udržet tu chtějí vědci hlavně okouny a štiky, kaprovitých ryb by mělo být vždy méně, protože znečišťují vodu.

Dvacet metrů od břehu je voda čistá a bez sinic. Průhlednost činí asi deset metrů. „Voda je velmi čistá a je srovnatelná s horskými jezery v Německu,“ uvedl ekolog Vladislav Draštík.

Nejdříve uhlí, poté ryby

V minulých letech na tomto místě stálo staré město Most. Následně se tu těžilo hnědé uhlí. Jezero vzniklo zatopením lomu a napouštělo se od roku 2008 šest let vodou z řeky Ohře. Je minimálně šestkrát hlubší než Máchovo jezero, obsahuje přes sedmdesát milionů kubíků vody a rozlohou je druhým největším v Česku.

Kolem jezera budou pláže, pohyblivá mola i přístaviště. Teď je sem ale vstup zakázán. Oblast jezera leží v dobývacím prostoru a patří státu. Ten sem první návštěvníky pustí po dohodě s městem v roce 2018.

  • Hloubka - 75 m
    Rozloha - 309,4 ha
    Objem - 70,5 mil. m3
  • Zdroj Palivový kombinát s.p.