V brněnském Mahenově divadle hořelo. Tentokrát naštěstí jen cvičně

Zaměstnanci Mahenova divadla v Brně zahájili sezonu netradičně požárním cvičením. Čtyři stovky lidí se musely dopoledne evakuovat. Cvičení doporučili vedení divadla hasiči po požáru kulis, který vypukl letos v květnu během představení pro děti.

„Máme problém v podpalubí. Žádám vás proto, abyste opatrně opustili divadlo,“ oznámil zaměstnancům při setkání k zahájení sezony ředitel Martin Glaser. Požár byl v Mahenově divadle letos už podruhé. Tentokrát byl naštěstí kouř v hledišti pouze filmový. První lidé se před budovu dostali během několika vteřin, poslední do deseti minut.

Od květnového požáru kulis divadlo, podle jeho ředitele, zpřísnilo požární opatření a dodržování bezpečnosti práce. „Využili jsme toho, že se sešlo v divadle téměř celé osazenstvo a vyzkoušeli jsme si, jaké to je, když tak velký dům, jako je Mahenovo divadlo, má nějaký problém,“ vysvětlil Glaser.

Ředitel divadla vysvětluje důvody požárního cvičení (zdroj: ČT24)

Cvičení doporučili vedení divadla hasiči, aby zaměstnanci věděli, jak se zachovat v podobných situacích, jako letos v květnu. Zatímco policisté, hasiči a někteří zaměstnanci tenkrát bojovali s plameny, jiní museli ven dostat pět set dětí, které v tu dobu sledovaly představení. „Taková cvičení mohou pomoci i v tom, aby zaměstnanci dokázali správně navést diváky k nejbližšímu únikovému východu,“ říká mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Malým divákům se při požáru kulis nic nestalo, v nemocnici ale skončili čtyři policisté a jeden zaměstnanec. Škodu za čtvrt milionu korun způsobil neopatrný pracovník s cigaretou.

Stopy, které nedávný požár na venkovním skladu zanechal, už zmizely. Přístřešek je opravený a nově natřený. Za tři týdny se do něj kulisy vrátí. Jejich stěhování před a po každém představení do skladu, tak jak vedení původně plánovalo, by totiž ročně vyšlo na dva miliony korun, které v současnosti v divadelní pokladně nejsou.