Staré lípy dostaly obří injekce. Mají jim prodloužit život

Ostravský městský obvod Poruba pokračuje v záchraně více než 160 let starých lip. Stromy se dočkaly speciální injektáže, která by jim měla dodat potřebnou výživu, řekl mluvčí radnice Martin Otipka.

Čtyři starobylé lípy u kostela sv. Mikuláše se do péče odborníků dostaly už loni, kdy se odstraněním sekundární koruny podařilo stromy stabilizovat. Po těchto záchranných pracích je ve středu a čtvrtek čekala právě dodávka živin.

„Při makro-injektáži jsou pod povrchem země do stromu vyvrtány díry a hadicemi je do nich pod tlakem pouštěn živný roztok, který působí jako stimulant a má za úkol prodloužit vitalitu stromu. Tento způsob revitalizace je poměrně nákladný a má smysl dělat ho jen u významných stromů. A to je právě případ lip u kostela,“ uvedl starosta Petr Mihálik (ČSSD).

Události v regionech (Ostrava)

Záchranu stromů uhradí Poruba ze svého rozpočtu. „Není to levná záležitost, bude to stát cirka šedesát tisíc korun bez daně z přidané hodnoty,“ sdělil Mihálik.

Podle fytopatologa Jiřího Rozsypálka z Mendlovy univerzity v Brně je k injektáži zapotřebí poměrně sofistikovaný technický systém. „Je složen z pohonné jednotky. V tomto případě jím je auto, které je zaparkované nahoře, které pohání čerpadlo,“ sdělil s tím, že díky tomu se daří rozvádět látku do kořenů ošetřované rostliny. „Co ještě předchází ošetření, to je vybrání daných rostlin a analýza toho, co té dané rostlině vlastně schází,“ doplnil.

Čtyři dochované lípy u kostela jsou zbytkem aleje, která lemovala cestu z Poruby do Klimkovic. Podle dochovaných materiálů se alej začala sázet okolo roku 1850. Poslední dochované stromy jsou tak více než 160 let staré a jde o nejstarší stromy v Porubě.

„Je neuvěřitelné, když si člověk uvědomí, že když naši předkové stromy sázeli, Tomáš Garrigue Masaryk se zrovna narodil. Chceme je zachovat i pro další generace a věříme, že se nám podaří prodloužit jejich životnost aspoň o půl století,“ doplnil Mihálik.

Zachránit staré stromy chtějí kromě Poruby taky například v Radkově. Tamní alej lemuje silnici na Dubovou. Ta je kvůli stromům příliš úzká. Auta se tam nevyhnou. Stromy by před kácením mohl zachránit obchvat. Právě o něj místní usilují.