Ve Vimperku rostou nové domy, překryly historickou baštu

Události v regionech: V těsné blízkosti bašty Haselburg rostou novostaby (zdroj: ČT24)

V těsné blízkosti historicky unikátní dělostřelecké bašty Haselburg ve Vimperku rostou novostaby. Za necitlivý zásah do městské památkové zóny to považují místní obyvatelé i kastelán vimperského zámku a majitel historické bašty. Památkáři však projekt odsouhlasili.

Bašta Haselburk střežila severní cestu k původnímu vimperskému hradu. Teď už sice k nynějšímu zámku nepatří, přesto je to výrazná městská památka a chodí k ní skupiny turistů v rámci jedné z prohlídkových tras. Teď ale pohled na ni částečně stíní rozestavěná budova, která nemá se středověkými stavbami nic společného.

Turisté si toho všímají a podle vimperského kastelána Vojtěcha Brože jsou nespokojeni. „Vidí tu novostavbu. Tak to vzbuzuje otázky a emoce,“ poznamenal.

S majiteli rozestavěných domů se ČT nepodařilo spojit a pracovníci na stavbě štáb vykázali. Stavba v těsné blízkosti historické bašty se ale ve Vimperku zamlouvá málokomu. Majitel Haselburgu Martin Paštika podotkl, že považuje zástavbu za necitlivou. „Nechápu, jak to mohlo být povoleno Národním památkovým ústavem,“ uvedl. 

Povolení památkářů totiž bylo pro vznik nové budovy zásadní. NPÚ však za svým rozhodnutím stojí. Jsou přesvědčeni, že po dokončení nové budovy zapadnou, nepatřičně působí pouze proto, že ještě nejsou hotové. „Novostavby stojí na místech už neexistujících historických budov, které parafrázují. Takže tam svoje místo mají,“ dodal Radek Liška z českobudějovického pracoviště NPÚ.

Tajemník vimperského městského úřadu Zdeněk Ženíšek řekl, že „vzhledem k tomu, že stavebníci splnili všechny podmínky“, musel stavební úřad stavbu povolit.

Ani z hlediska památkářů ale není novostavba u Haselburgu zcela bezproblematická. Zjistili, že se stavby v některých detailech neshoduje se schváleným projektem. Vyvolali proto schůzku se stavebním úřadem a situaci budou dál řešit.