Náměstek ředitele jihomoravské záchranky rezignoval. Jeho odchod těší odboráře

Jihomoravská záchranka bude mít nového náměstka ředitele. Dosavadní náměstek Rudolf Zvolánek na funkci rezignoval. Jeho rozhodnutí potěšilo odboráře, kteří si dlouhodobě stěžují na vedení příspěvkové organizace. Kvůli neshodám před více než měsícem vyhlásili stávkovou pohotovost.

Rudolf Zvolánek se nyní opět vrátí mezi ostatní lékaře. „Požádal jsem pana ředitele o uvolnění z pozice náměstka pro zdravotní péči a převedení do pozice lékaře výjezdových složek – pozemní a letecké,“ uvedl Zvolánek.

Důvody k odchodu jsou podle jeho slov osobní. To potvrdil i ředitel záchranky, který jeho rozhodnutí respektuje. „Nezbývá mi nic jiného, než je respektovat. Předpokládám, že to souvisí s děním okolo, ale víc to komentovat nehodlám,“ řekl ředitel Milan Klusák.

Události v regionech (Brno) (zdroj: ČT24)

Odstoupení Zvolánka z funkce patřilo mezi požadavky odborářů. Ti dokonce chtějí, aby z funkce odešel i dosavadní ředitel. „Myslíme, že to je krok správným směrem. A pokud dojde i k druhému kroku, tak věřím, že se na záchranku vrátí zase ti doktoři, kteří odešli kvůli vedení,“ okomentoval rozhodnutí Zvolánka předseda Základní odborové organizace při jihomoravské záchrance Bohuslav Zrza.

Krajští úředníci kontrolují

Neshody trvají už delší dobu. Podle některých zaměstnanců s nimi vedení dostatečně neřeší problémy například se zbytečnými výjezdy nebo odchody zkušených lékařů. Naopak ředitel Klusák už dříve uvedl, že pokaždé, když chce něco se svými zaměstnanci řešit, nepředloží mu konkrétní výtky, a neví tak, co by měl měnit.

Do sporu se vložil už i kraj. Situaci se rozhodl řešit hejtman Michal Hašek (ČSSD), který vyslal úředníky, aby spolupráci mezi oběma stranami kontrolovali. „Na základě požadavků, které mají, dostávají potřebnou dokumentaci,“ popsal průběh kontrol Klusák. V případě, že by kontrola dopadla pro vedení špatně, je připravený odstoupit.