Ve Vrběticích opět výbuchy: Část munice se likviduje přímo v trhacích jámách

Policie bude ohledávat obě epicentra výbuchů několik měsíců (zdroj: ČT24)

Muničním areálem ve Vrběticích na Zlínsku zní znovu exploze, za poslední měsíc jich bylo dvacet. Tentokrát jsou ale kontrolované, pyrotechnici totiž do takzvaných trhacích jam umísťují munici, kterou nemůžou z areálu odvézt. Tu ostatní pak i nadále likvidují ve vojenském prostoru v Libavé. V září by se proto mělo znovu zmenšit území, na které nesmí nikdo cizí vstupovat. Další majitelé se tak dostanou ke svým pozemkům.

„Během následujícího měsíce budou pracovníci Vojenských lesů a statků stavebně upravovat vnější oplocení kolem areálu muničních skladů ve Vlachovicích-Vrběticích. Zmenšíme tím opět o několik desítek hektarů střežený bezpečnostní okruh. Důvodem je dokončení povrchové i hloubkové asanace v západní části areálu u obce Lipová a v jihovýchodní části u obce Vrbětice,“ vysvětluje policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

V úterý odvezli policisté z Vrbětic více než tisíc kusů munice k likvidaci do Libavé. První takový náklad zamířil do vojenského prostoru už v červenci. Přímo ve vrbětickém areálu se teď likviduje munice ve speciálně vytvořené trhací jámě. „Kusy munice, železa a kovové fragmenty bez výbušných částí pyrotechnici shromažďují mimo nebezpečný prostor,“ dodala mluvčí.

Přibližně 150 hektarů lesa ale pyrotechnici čistit vůbec nebudou. Tři majitelé už dostali od Vojenských lesů a statků nabídku na prodej či výměnu pozemků: „Nás zajímá v každém případě odprodej, protože ty pozemky jsou tak blízko epicentru, že o ně zájem nemáme a nevěříme, že půjdou dobře obhospodařovat,“ říká jeden z majitelů lesa Dalibor Olšák.

Ke dvěma větším výbuchům došlo ve Vrběticích už v roce 2014, při tom prvním navíc zahynuli dva lidé. Od té doby probíhá postupná likvidace munice, policisté se dostali k prvnímu epicentru až po necelých dvou letech letos v červnu. Ohledání obou epicenter potrvá podle policie několik měsíců, možná se tak protáhne až do příštího roku. 

Až po skončení policejního vyšetřování přitom mohou začít jednání s místními podnikateli, kteří by se měli dočkat částečného odškodnění. Nejdřív ale musí soud určit viníka či viníky explozí.

Za oploceným areálem je už bezpečno

Policie ke konci dubna vyčistila od munice a zpřístupnila pro veřejnost veškeré pozemky, které jsou za oploceným areálem a po výbuších byly z bezpečnostních důvodů nepřístupné. Od počátku letošního roku se tak zmenšila oblast, do které veřejnost nemůže, o více než 360 hektarů. V září se má zpřístupněná oblast ještě rozšířit.

Sklad číslo 16 explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince 2014. Oba si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Na ostraze skladů se do začátku letošního února podílela armáda, nyní je střeží policie a Vojenské lesy a statky. Z vrbětického areálu už také odjelo 547 kamionů se zbrojním materiálem, poslední loni před Vánocemi.