Praha vrací řidičům pokuty: V tunelu Blanka bylo špatně nastavené měření rychlosti

Praha vrací neoprávněně vybrané pokuty za rychlou jízdu, v tunelu Blanka byl totiž špatně nastavený systém úsekového měření rychlosti. Věc se týká asi 3800 řidičů, kterým se bude vracet necelých 2,5 milionu korun.

Informaci serveru Novinky.cz potvrdil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Problémy se týkaly případů, kdy na elektronické dopravní značce svítila rychlost 50 km/h. Za normálních okolností se tunelem jezdí 70 km/h.

„V březnu 2016 ze statistických dat zjistila městská policie výrazný nepoměr v počtu překročení nejvyšší dovolené rychlosti v jednotlivých úsecích Tunelového komplexu Blanka,“ vysvětlil mluvčí. Praha proto měření rychlosti v tunelu zastavila a nechala systém prověřit.

Podle Hofmana pak společnost ČKD PRAHA DIZ zjistila, že došlo k záměně napojení sad signálů předávajících informace mezi řídicím systémem a systémy úsekového měření rychlosti. „Tyto záměny pak měly za následek nesprávnou interpretaci nastavených rychlostních limitů,“ dodal mluvčí magistrátu.

My nechceme chybu externí společnosti přenášet na řidiče – magistrátní odbor vyrozumí všechny, kterých se to týká. Není potřeba, aby nás někdo kontaktoval.
Vít Hofman
mluvčí pražského magistrátu

Problémy s měřením rychlosti už prý byly odstraněny a teď měření rychlosti v tunelu normálně probíhá: „My jsme dokonce vyměnili společnost, která za to odpovídala. Už to není ČKD Praha DIZ, ale společnost Satra, resp. Technická správa komunikací,“ dodal mluvčí pražského magistrátu.

Podle Novinek.cz už se lidem peníze vrací na účty několik týdnů. Město prý také lidem rozesílá dopis s vysvětlením, co se stalo, a zároveň se omlouvá za komplikace.

Pražským Tunelovým komplexem Blanka projede denně v průměru asi 75 tisíc aut. Vůbec nejvytíženější je Brusnický tunel, následuje Bubenečský a Dejvický tunel.