Židlochovice chtějí zpřístupnit další část renesančního sklepení

Nyní uzavřená temná sklepení v Židlochovicích se v budoucnu možná zaplní návštěvníky. Tamější radnice chce totiž zpřístupnit další část historických chodeb a sklepů, které se rozprostírají téměř pod celým centrem města. Unikátní jsou zejména svým stářím, protože pocházejí z 15. a 16. století.

Na povrchu obytné a veřejné budovy, pod nimi změť chodbiček vedoucích z jednoho sklípku do druhého. Veřejnost zatím může jen do části z nich – do těch pod židlochovickou radnicí. I ty jsou zajímavé. „Je raně renesanční a je stavěný takzvanou suchou metodou. To znamená, že mezi větší kameny jsou jako klínky vkládány kameny menší a drží to gravitací,“ vysvětlil místostarosta Židlochovic Tomáš Šenkýř (TOP 09).

Také ostatní sklepy, dosud nepřístupné, mají velkou historickou hodnotu. „Jsou taky renesanční, takže z 15. a 16. století. Ze stejné doby je pak i třetí křídlo sklepů, které se nachází v podzemí bývalé českobratrské fary. Hlavním lákadlem by tady mohla být rodinná hrobka rodu Žerotínů,“ popsal podzemí Šenkýř.

Zpřístupnění sklepů v Židlochovicích (zdroj: ČT24)

Do jeho dalších prostor by se lidé mohli dostat poté, co by město nechalo zbourat některé zdi, které od sebe dělí jednotlivá sklepní křídla. Prohlídková trasa by se pak mohla až zdvojnásobit. Oficiální vstup pro turisty chce obec zbudovat do tří let. Práce vyjdou město na zhruba milion korun. Protože na zpřístupnění komplexních sklepních chodeb není možné dostat dotace, bude jej muset vedení obce uhradit z městského rozpočtu.