Jablunkovští se připojili na nový vodovod. Nemusejí mít obavy z nedostatku pitné vody

Obyvatelé Jablunkovska už nemusejí mít obavy z nedostatku pitné vody. Připojili se na nový centrální ostravský vodovod. Doposud byli závislí na podzemních nebo povrchových vodách. Ty ale v posledních letech vysychají. Další zdroje do zdejších vodovodních sítí přidal také nedávno dokončený vodojem v blízkém Milíkově.

Nové napojení na centrální vodovod pomohlo například 70 procentům obyvatel Jablunkova. Zbytek zůstává stále závislý na vlastních zdrojích. K vodě se tak nově dostalo na 13 tisíc lidí. Jde například o obyvatele Vendryně, Bystřice nebo části Jablukova.

Právě v Jablunkově by se do pěti let měli připojit na vodovod všichni zdejší obyvatelé. „Uvidíme, jak se nám to podaří,“ sdělil starosta Jablunkova Jiří Hamrozi (KDU-ČSL).

Jablunkovští se dostali k pitné vodě

Zánovní trubky, kohouty a čerpací stanice vyšly na přibližně pět desítek milionů korun. „Když bude vody málo, stačí otočit kohoutem,“ sdělil Marek Síbrt, mluvčí společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace.

Díky investici je pro spotřebitele na Jablunkovsku zajištěno dostatečné množství vody bez ohledu na klimatické vlivy nebo technické podmínky. Za běžného stavu totiž kapacita místních zdrojů vody dostačuje. Pokud ale opakovaně delší dobu neprší nebo je nutno některý ze zdrojů odstavit, není již dnes k dispozici žádná rezerva, která by vodní bilanci doplnila, a celá oblast se potýká s nedostatkem vody.

Vodárny při návrhu nového vodovodního systému vycházely ze studie, podle níž situaci vyřeší jedině napojení oblasti na centrální vodárenský systém Ostravského oblastního vodovodu. Vybudovaly proto již loni v září čerpací stanici v Bystřici a letos nový vodojem Milíkov i s více než pěti kilometry vodovodního řadu.

Stanice v Bystřici čerpá vodu z Ostravského oblastního vodovodu přes síť Třince a Vendryně jednak do vodojemu pro Bystřici a druhým směrem pak do nového vodojemu Milíkov. 

Práce na projektu začaly již v roce 2012. Vodárny tehdy nechaly zpracovat technicko-ekonomickou studii, která analyzovala možné varianty, jak zajistit dodávky pitné vody z Ostravského oblastního vodovodu. Následně probíhala jednání s vlastníky pozemků a hledání vhodné trasy pro vodovod.