Poničené mosty i silnice: Na opravy po bleskových povodních chce kraj poslat miliony

Povodně nejvíc postihly obec Vrhaveč (zdroj: ČT24)

Plzeňský kraj pomůže obcím, které letos v létě postihla blesková povodeň. Velká voda poničila v regionu silnice a mosty na zhruba 40 místech. Kraj chce proto obcím poslat na opravy 11 milionů korun, dotace se bude schvalovat v půlce září. Peníze obce dostanou, jakmile s hejtmanstvím podepíší smlouvu.

Podle náměstka plzeňského hejtmana Ivo Grünera (ČSSD) by měly nejvíc peněz dostat obec Kaničky, městys Koloveč a také obec Vrhaveč, která byla v kraji bleskovými povodněmi postižena nejvíc. 

Velká voda tam letos v červnu zničila pět mostů. Radnice proto musí čtyři z nich opravit, ten pátý se pak musí postavit znovu, což vyjde na 3,5 milionu korun. 

Přes most běžně projede asi 50 lidí denně, teď po něm ale kvůli poškozené statice nemohou jezdit těžší automobily – například popeláři. Jenže rodiny, které za mostem bydlí, jinou možnost ani nemají. Objížďku po cyklostezce jim obec kvůli bezpečnosti nepovolí. „Bydlíme tady za mostem, ale teď bychom vlastně ani správně neměli přes most jezdit,“ dodává Pavla Talášová, která v obci žije.