Praha nevypoví smlouvu na správu mobiliáře, obává se, že by prohrála soud

Události v regionech: Praha smlouvu s JCDecaux nevypoví (zdroj: ČT24)

Praha nevypoví smlouvu společnosti JCDecaux, kterou chtěla rozvázat primátorka Adriana Krnáčová. Město si nechalo zpracovat analýzu, která ukázala, že by vypovězení nebo zpochybnění smlouvy s firmou, která pro Prahu zajišťuje mobiliář, znamenalo právní nejistotu a rizika.

Že smlouva s JCDecaux trvá, ujistila sama primátorka Krnáčová s tím, že nechce město vystavit dlouhodobým sporům. Na svých výhradách vůči kontraktu však primátorka trvá. „Uložili jsme panu kolegovi (radnímu pro majetek Karlu Grabeinu) Procházkovi, aby se v rámci stávajícího smluvního ujednání přese všechno pokusil pro Prahu vyjednat lepší podmínky,“ uvedla.

Z analýzy ovšem také vyplývá možný nárok města na smluvní pokutu za instalaci 50 kontejnerů na tříděný odpad, která by mohla být až 470 milionů korun. „Mělo by být zejména prověřeno, zda JCD skutečně je v prodlení s povinností instalovat 50 kontejnerů a zda k případnému porušení povinnosti JCD nedochází například z důvodu neposkytnutí součinnosti ze strany hlavního města,“ stojí však zároveň v dokumentu.

Opozice se k rozhodnutí zachovat smlouvu staví nejednotně. ODS se odvolává na jiný posudek, podle kterého vypověditelná je. „Posudek jasně říká, že smlouva je neplatná. Vypovězení smlouvy tehdy zablokovala TOP 09,“ řekla již dříve zastupitelka za ODS a bývalá radní Alexandra Udženija.

Naopak předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Novotný prohlásil celý dosavadní proces za zbytečný. „Smlouva skutečně je obtížná k vypovězení, podmínky pro Prahu jsou obtížné. Kdyby se byla bývala paní primátorka zeptala před rokem, tak by to věděla,“ uvedl.

Naopak společnost Rencar, která také patří pod JCDecaux, o svůj kontrakt v Praze přišla. Prodávala totiž reklamu na zastávkách dopravního podniku a DPP smlouvu vypověděl. Rencar ale reklamu prodává dál. Jeho ředitel Pavel Slabý tvrdí, že „výpověď nemá žádný právní dopad“. Generální ředitel dopravního podniku Martin Gillar uvedl, že se DPP „pokouší tento nejistý právní stav vyřešit přednostně smírnou cestou“.

JCDecaux spravuje městské lavičky, zastávky MHD, odpadkové koše a reklamu na nich od roku 1994. Smlouvu má až do června 2021. Smlouva ale také stanoví, že koše, lavičky, zastávky a další mobiliář patří JCD. Podle analýzy je proto nejvyšší čas, aby se město začalo zabývat, jak bude mít zajištěný mobiliář po vypršení smlouvy. Problematické by mohlo být kvůli zákonu o veřejných zakázkách i jeho přímé odkoupení městem. Analýza doporučuje veřejnou zakázku na jednotlivé prvky mobiliáře.