Už 190 nakažených. Žloutenka typu A se v Brně stále šíří

Epidemie žloutenky typu A v Brně pokračuje. Nemoc se šíří hlavně v okolí hlavního nádraží nebo na ubytovnách. Jen za uplynulý týden nahlásili hygienici dalších 19 případů. Od začátku roku se pak počet nakažených vyšplhal na 190.

Žloutenka se v Brně původně rozšířila mezi bezdomovci a narkomany. Nicméně tato skupina tvoří mezi současnými nakaženými už jen jednu čtvrtinu. Nebezpečí epidemie je právě v tom, že už zasáhla i běžnou populaci. Vakcíny proti žloutence typu A tak nově začaly proplácet některé zdravotní pojišťovny.

K lékaři zamířila také Barbora Killerová. Pracuje ve větší firmě, kde se střídá mnoho zaměstnanců, a podle svých slov se proto raději nechala očkovat. Zvýšený zájem o vakcínu potvrdil lékař Marek Horák. „Máme asi dvojnásobný nárůst oproti běžnému stavu,“ uvedl.

Lékaři ale vyrážejí některé skupiny očkovat i do terénu. Vakcíny mají připravené například pro bezdomovce, kteří je ale často nechtějí. Navíc ani u těch, kteří možnost využili, není jisté, zda se nenakazí za rok. Očkování se totiž provádí ve dvou dávkách s ročním odstupem.

Na doporučení hygieniků pak lékaři navštěvují také brněnské ubytovny. Pro obyvatele jedné z nich měli nachystáno 150 vakcín, zastihli v ní ale jen třicet lidí. Očkováni jsou také strážníci a úředníci, kteří přicházejí do styku s nemocnými. Vakcinace se týká asi šesti set lidí.

  • Prvními projevy nákazy žloutenkou typu A jsou příznaky chřipky projevující se zvýšenou teplotou, nevolností, bolestí hlavy a břicha a celkovou slabostí. V další fázi dochází ke zhoršení stavu, kdy má pacient tmavou moč a světlou stolici, někdy jej může svědit kůže.
  • V některých případech lékař diagnostikuje nemoc až pomocí žlutého zbarvení kůže a bělma oka. Jestliže je nemoc diagnostikována, je nutné, aby se pacient léčil v uzavřeném infekčním oddělení do doby, než přestane být nakažlivý.
  • Rekonvalescence může trvat až několik měsíců. Tento typ žloutenky je léčitelný, a pokud už pacient není infekční, není ani nosičem viru. Občas se stává, že do roka po vyléčení může opět zažívat únavu, nechutenství a nevolnost.

Mezi žáky základních škol nákaza není

Nejvíce nakažených je na území města Brna – 80 procent. „Momentálně nemáme mezi žáky základních škol žádné nemocné. Nejvíce nemocných je ve věku 20 až 44 let, což je právě kategorie rodičů těchto žáků,“ upozornila ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Renata Ciupek.

Právě školy ale kvůli epidemii zpřísňují hygienická pravidla. Dostupné v nich budou dezinfekční prostředky. 

Podle hygieniků jde o největší epidemii žloutenky od počátku tisíciletí a netroufají si odhadnout, kdy se situace může změnit.