Ruské kolo na Smíchově má stavět firma založená v dubnu se základním jměním pár tisíc

Vedení Prahy 5 podepsalo smlouvu o nájmu pozemku na Hořejším nábřeží pro stavbu ruského kola se společností Timsbury Capital. Firma, která byla založená letos v dubnu a její základní jmění je jen dvanáct tisíc korun, musí ale sehnat řadu souhlasných stanovisek včetně toho od památkářů. Proti stavbě protestuje opozice i část obyvatel, kteří již sepsali petici.

Podle serveru lidovky.cz musí firma všechna razítka sehnat do konce roku 2017, pokud se jí to nepodaří, smlouva bude ukončena. Kolo má být vysoké 60 metrů. Kolo má mít 42 kabin s osmi místy, má udělat pět otoček za hodinu a svézt 1680 lidí za hodinu.

Podle podepsaného dokumentu by firma radnici platila za pronájem pozemku 56 500 korun měsíčně, platit by začala od ledna 2017. Nájem má být v případě výstavby sjednán do roku 2026. Kolo by stálo na části dnešního dětského hřiště Aréna, které má rozlohu 6327 metrů čtverečních. Při stavbě bude demontována část herního zařízení umístěného vedle hřiště. Stromy káceny být nemají.

Kolo má stavět společnost se základním jměním pár tisíc

Firma Timsbury Capital vznikla letos v dubnu. Přestože se mají investice projektu podle odhadů vyšplhat až na částku 200 milionů korun, má tato společnost zapsaný základní kapitál jen 12 000 korun a sídlí v panelovém domě. „Působí značně nedůvěryhodně, aby byla realizace projektu za více než 200 milionů svěřena společnosti, jejíž základní kapitál by pokrýval náklady leda tak na horské kolo. Navíc stojí v pozadí investice osoby, které se již v minulosti dostaly do hledáčku veřejnosti pro nekalé praktiky při nakládání s veřejnými prostředky,“ říká analytik Transparency International Milan Eibl.

Vizualizace ruského kola na smíchovském břehu
Zdroj: MČ Praha 5/Praha 5

Jediným vlastníkem firmy je Jiří Havrda, který svými aktivitami spojuje zajímavé skupiny osob. Havrda je od roku 2014 jediným členem správní rady společnosti CHEMPRAH s.r.o., kterou z 99 % vlastní Filip Chytrý. Tento pražský právník vlastní 20 % ve společnosti Kardio-Port, a.s., která je spojována s předraženými zakázkami pro nemocnici IKEM a spekuluje se o jejím napojení i na podnikatele Romana Janouška. Od roku 2004 do roku 2012 byl Havrda spoluvlastníkem společnosti KAMÍNKA s.r.o., kde ve shodném období držel stejný podíl (20 %) i Dr. Ing. Jiří Pergl, jehož aktivity jsou úzce provázány s advokátní kanceláří MSB Legal a osobami kolem Ivo Rittiga.

Proti obřímu kolu protestují památkáři i opozice

Proti výstavbě se postavili opoziční zastupitelé i památkáři, kteří před několika týdny ústy svého šéfa Jiřího Skalického uvedli, že kolu povolení nedají. Za zbytečné jej považuje primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Proti stavbě začali lidé podepisovat petici. Petenti požadují po vedení městské části, aby zrušilo své usnesení, kterým stavbu kola umožnilo. Požadují také zachování současného sportovního areálu s dětským hřištěm a rovněž po radnici chtějí, aby zahájila rozvoj smíchovské náplavky.

Plány Prahy 5 na využití Hořejšího nábřeží
Zdroj: MČ Praha 5