Na letadla na kole: Ruzyňské letiště připravuje cyklostezku kolem vyhlídkových míst

Okolo Letiště Václava Havla v Praze povede nová cyklostezka. Má propojit obce Kněževes, Hostivice, tamní vyhlídková místa a v budoucnosti také další cyklistické trasy v regionu. Letiště i okolní obce počítají s tím, že se díky tomu zvýší zájem turistů o oblast. První část cyklostezky kolem letiště by měla být hotová nejdřív za dva roky.

Novou cyklostezku chce vybudovat samo letiště. Dlouhá má být zhruba 28 kilometrů a spojit má hlavně vyhlídkové valy u obcí Kněževes a Hostivice. „První fáze cyklostezky by měla být široká kolem tří metrů a chystáme na ni zpevněný povrch, takže bude sloužit nejen pro cyklisty, ale i pro in-line bruslaře,“ upřesnila mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

Nová stezka by se do pěti let mohla napojit na celou síť cyklistických tras, plánují společně s letištěm okolní obce. Obce si proto nechaly zpracovat koordinační studii. „To znamená, že to rozšíří možnosti turistického ruchu a lepšího využití stávající turistické infrastruktury,“ řekl starosta Únětic Vladimír Vytiska.

Ruzyňské letiště připravuje cyklostezku kolem vyhlídkových míst (zdroj: ČT24)

Vyhlídkové terasy u pražského letiště jsou v poslední době stále oblíbenější. Každý den se na ranvej přijdou podívat stovky lidí, a pokud jde o významný let, sejde se jich až několik tisíc.

Valy jsou umístěny na dvou nejfrekventovanějších spotterských místech, a to nedaleko obce Kněževes a u křížení vzletových a přistávacích drah RWY 12/30 a RWY 06/24, kam vede pěší cesta z nedalekého města Hostivice. Více informací najdete na stránkách letiště, mapu vyhlídkových míst pak na Planes.cz.

Podobné stavby kolem letišť mají i jiná evropská města. Například Manchester, Mnichov nebo Vídeň.