Diváci v hlavní roli. Národní divadlo Brno představilo novou kampaň

Místo známých tváří – tváře z ulice. Národní divadlo Brno představilo kampaň pro nadcházející sezonu, v níž hlavní roli hrají diváci. Právě oni totiž reprezentují na plakátech představení, která pro novou sezonu divadlo připravilo.

Karolína Brabcová navštěvuje brněnské národní divadlo pravidelně. Nově ale nebude jen jednou z mnoha divaček, ale také známou dívkou z plakátu. Na něm ztvárnila pouliční zpěvačku La Gioconda z připravované premiéry. „Koho budu přesně ztvárňovat, jsem nevěděla. Říkala jsem si ‚wow', ale pořád tam vidím kousek sebe, i když v jiné roli,“ okomentovala svou podobiznu v divadelní kampani.

Kromě ní v jarním konkurzu uspělo dalších šestnáct lidí. Mezi nimi jsou například horský průvodce, důchodkyně nebo žákyně základní školy, kteří svými tvářemi budou lákat kolemjdoucí k návštěvě baletních, operních i činoherních představení. Zatímco minulý rok vybízeli k nákupu lístků zaměstnanci a předchozí rok herci, letos divadlo dalo prostor těm, pro které hraje.

Kdo jej bude reprezentovat budoucí sezonu, odmítl ředitel Martin Glaser prozradit. „Vím, že si nasazujeme čím dál vyšší laťku. V této chvíli vedeme vášnivé diskuse o tom, jaká bude kampaň pro sezonu 17/18. Je to sice ještě velmi daleko, ale už ji musíme chystat,“ uvedl.

Diváky čekají premiéry i jeviště pod vodou

Dodal, že originální kampaně jsou důvodem, proč o divadle mluvit, a také proč se mu daří. „Když o tom mluvíte, tak si do podvědomí uložíte jména 17 premiér a návštěvnost rok od roku roste. Tahounem růstu je balet, což možná překvapí,“ doplnil.

  • sezona 2015/2016 - 59 milionů Kč
  • sezona 2014/2015 - 54 milionů Kč
  • sezona 2013/2014 - 46 milionů Kč

Nejvelkolepějším představením nadcházející sezony podle něj bude inscenace Janáčkovy opery Káťa Kabanová. Její zpracování dostal na starost kanadský režisér Robert Carsen. „Patří mezi top 5 světových operních režisérů. Je to náročné představení, při kterém bude jeviště divadla zaplaveno 15 tisíci litry vody,“ uzavřel.

Novou sezonu zahájí Národní divadlo Brno 8. září koncertem pod širým nebem na prostranství před Janáčkovým divadlem.