Roste počet nahlášených černých skládek. V republice jsou jich tisíce

Hlášení o nelegálních skládkách přibývá. Jen v Jihomoravském kraji jich lidé nahlásili už skoro 900. Zatímco některým obcím se s nimi daří bojovat, jiné navezený odpad přímo ohrožuje. Příkladem jsou Vážany nad Litavou, kde hrozí, že suť zasype protipovodňové opatření. Kamiony tam přesto denně naváží další tuny stavební suti.

Mezi obce, které trápí černá skládka, patří Rohatec na Hodonínsku. „Našli jsme tu spoustu odpadu. Suť, baterie, lednice, staré televizory, odvezli jsme odsud několik tun pneumatik,“ popsal situaci místostarosta Rohatce Tomáš Lechota (nez.).

Smetí a nepotřebný materiál na břeh Moravy vozí lidé už roky. Mezi nimi jsou podle Lechoty i místní. „Jsou zvyklí ho sem léta sypat. Jsou to i cizí, kteří přijedou s dodávkou a vysypou odpad z břehu dolů,“ dodal místostarosta. Obci se daří alespoň částečně situaci vyřešit. Nejčastěji teď na skládce už nekončí nebezpečný odpad, ale spíše bioodpad ze zahrádek.

Už tři roky se totiž zapojuje do akce Ukliďme Česko. „Zapojuje se do ní tak sto dobrovolníků, pomocí kterých se nám daří dostat jej odsud, a pak technikou ho odvážíme tam, kam patří,“ uzavřel Lechota. K úklidu černé skládky využívají i ty, kteří mají soudem nařízené veřejně prospěšné práce.

Ve Váženech hrozí, že skládka zasype hráz

Nelegální skládka znamená problém i pro obyvatele Vážan nad Litavou. Nejenže tam suť přiveze týdně i stovka kamionů, ale kvůli váze zeminy se tam začal ujíždět uměle navršený svah. Skládce tak hrozí zhroucení, a pokud by k němu došlo, mohla by suť zasypat suchý poldr, který chrání obec před záplavami.

Obec tak může přijít o protipovodňovou ochranu. Navážení zakázal stavební úřad a případ řeší policie. Majitel pozemku ale nereaguje. „Intenzivně na případu pracujeme, daří se nám shromažďovat důkazy a v řádu dnů nebo týdnů postoupíme dál,“ uvedla mluvčí vyškovské policie Alice Musilová. Problém s navážením materiálu řeší obec už osm let.

40 procent nahlášených skládek nemizí

Se skládkami na jižní Moravě bojuje čím dál víc obcí. Za posledního půl roku lidé nahlásili skoro 150 skládek, půl roku předtím to bylo přitom jen necelých šedesát. Celkově je v České republice nahlášeno přes deset tisíc nelegálních skládek. „Lidé jsou všímavější ke svému okolí a díky tomu přibývá více hlášení o skládkách do systému,“ vysvětlil autor projektu Zmapujto.cz Miroslav Kubásek.

Dodal, že ze statistik vyplývá, že zhruba 40 procent černých skládek do měsíce zmizí. „Zhruba 20 procent se řeší. Například je typické, že je vyzván vlastník, aby ji zlikvidoval, ale bohužel 40 procent zůstává v systému bez většího zájmu,“ dodal.

Nejtěžší je odstranění nelegální skládky na soukromém pozemku. Pokud by je obce chtěly zlikvidovat, čeká je dlouhé prokazování, že je odpad zdraví nebezpečný. Pomoci by jim mohla novela zákona o odpadech, kterou má v současnosti na stole vláda. Znamenala by víc povinností pro majitele pozemků. Někteří se proti ní ale ohrazují - hůř by se obhajovali v případech, kdy černou skládku na jejich pozemku založí někdo jiný.