Zelená se, line zápach, nádrž Skalka! A také Ohře pod ní

Události v regionech: Ve Skalce se množí sinice a odtékají po Ohři (zdroj: ČT24)

Sinice jsou letitým problémem chebské vodní nádrže Skalka. Letos jich je nebývale mnoho, odtékají z přehrady po Ohři, která je zelená ještě v Lokti. Vodohospodáři se ale nechtějí sinicím postavit. Sinice podle nich ve Skalce jsou proto, že je ve vodě příliš mnoho fosforu, který se do Ohře dostává z německých polí. Proti tomu by trvale nepomohlo ani vyčištění dna.

Skalka je tradičně prvním přírodním koupalištěm v Karlovarském kraji, kde začíná platit zákaz koupání. Letos je vrstva sinice tak hustá, že rybářské čluny za sebou nechávají v zelené vodě stopy. Jasně zelená je navíc voda i pod přehradou, a to velmi daleko. I 48 kilometrů pod Skalkou v Lokti jsou sinice ještě patrné.

Vodáci jsou nespokojeni, ale mnoho nenadělají. Nanejvýš mohou rychleji pádlovat. „Vždycky se vysprchujeme, ale určitě by bylo lepší, kdyby voda byla průzračnější,“ podotkl jeden z vodáků v Lokti.

Ředitelka krajské hygienické stanice Jitka Landová však zdůraznila, že by lidé do vody, kde jsou sinice, neměli vstupovat. „Dráždí to kůži, dráždí to sliznice,“ podotkla. Samotná zamořená přehrada navíc občas dráždí i další smysl. „Když je větší vrstva, přijde vítr a natáhne to sem, tak to potom zapáchá – ale jak,“ popsal místní rybář Petr Čipka.

Všichni, kterým sinice vadí – ať už jsou to vodáci, rybáři nebo místní chalupáři – přitom nemají naději na zlepšení. Vodohospodáři dali jasně najevo, že se o nic nebudou pokoušet. Sinice se totiž podle nich na Skalce objevují již od 60. let.

Jejich množení způsobuje vysoký obsah fosforu, který přitéká z odpadních vod a polí z nedalekého Bavorska. „Přestože tam úpravny fungují velice dobře, do Skalky se dostává velké množství toho fosforu z toho důvodu, že Ohře je v tom místě už poměrně velká řeka,“ vysvětlil mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. 

Správa povodí proto míní, že jakékoli investice do zlepšení stavu by byly zbytečné. I vyčištění dna přehrady by bylo drahé a přitom bez dlouhodobého účinku.