Sliby milionů i hrozby: Hradečtí zastupitelé nad černou stavbou váhají

Události v regionech: Investor hrozí žalobou o 216 milionů (zdroj: ČT24)

Příslib patnáctimilionového daru městu i hrozba žalobou o více než 200 milionů korun provázejí jednání o legalizaci černé stavby v Hradci Králové. Skladový areál postavila bez povolení nizozemská společnost CTP Invest, pouze město nyní stojí v cestě její legalizaci. Investor dal najevo, že pokud Hradečtí legalizaci zabrání, bude chtít kompenzovat údajné škody. Část zastupitelů se přiklání na jeho stranu.

I když sklady vznikly na okraji Hradce Králové načerno, k získání dodatečného stavebního povolení chybí již pouze jeden krok – souhlas města s využitím jeho příjezdové silnice. Již dříve nabídla jedna ze stavebních firem městu patnáctimilionový dar, pokud bude moci stavba areálu pokračovat. Nyní své argumenty podpořila CTP Invest i předžalobní výzvou: „…vyzýváme, aby buď byly městem poskytnuty nezbytné souhlasy s tím, že o náhradě již vzniklé škody bude jednáno následně, nebo aby byla uhrazena již vzniklá škoda…“ Odpověď chce firma dostat do 29. srpna.

Vedení města ale legalizaci černé stavby odmítá. „Chápeme to jako nátlak na město, jako ultimatum, které odmítáme. Běží čas společnosti CTP, která musí do konce října, do kdy je přerušené řízení, doložit potřebný souhlas, který jí město už jednou nedalo,“ uvedla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Také advokát Jiří Všetečka označil předžalobní výzvu CTP za pohrůžku. „Tento text podle mého soudu není předžalobní upomínkou, to není výzva ke smírnému řešení, to je ultimatum,“ řekl.

Primátor Zdeněk Fink (HDK) seznámil s obsahem výzvy zastupitele, současně sdělil, že na dopis již odpověděl. Termínem, který CTP Invest stanovila, se však řídit nehodlá, chce záležitost projednat na zastupitelstvu 27. září. V nejbližší době se ale primátor sejde s právním zástupcem firmy. Poté se ještě na žádost zastupitele Lubomíra Štěpána (KSČM) na uzavřeném jednání sejdou předsedové zastupitelských klubů.

Hrozba soudu téměř o čtvrt miliardy korun, na které vyčíslila CTP své údajné škody, i vidina patnáctimilionového daru však má vliv na část zastupitelů.  „V tom území nic jiného stát nemůže. Územní plán to povoluje, není důvod, abychom takovou stavbu na tomto místě zakazovali,“ poukázal zastupitel Martin Soukup (ODS).

Vedení města však stojí za svým. „CTP souhlas nikdy nedostane,“ prohlásil náměstek primátora Jindřich Vendlich (TOP 09). Primátor Zdeněk Fink (HDK) již dříve zdůvodnil postoj města především obavou z kamionů, které by do skladového areálu přijížděly. A právě hlasy odmítající přijetí daru a legalizaci stavby zřejmě stále mají v zastupitelstvu navrch.

CTP je pro stavební úřady známá firma

Černá stavba v Hradci Králové není první, do které se nizozemská společnost podnikatele Remona Vose pustila. Loni zahájila bez stavebního povolení stavbu výrobní haly v Přešticích. Nakonec ale dostala dodatečné povolení a za stavbu načerno nedostala ani pokutu. Bez ní se však neobešla jiná akce CTP v Mladé Boleslavi. Stavební úřad nizozemského developera postihl za to, že v rozporu se stavebním povolením spojila v bezděčínské zóně dvě haly do jedné.

Nejméně daleko dospěl pokus firmy stavět bez povolení v Brně na místě, kde měla vzniknout hala Amazonu. Internetový obchod však nakonec do Brna nezamířil, a tak vše zůstalo u terénních úprav. Stížnost občanů nakonec úřad uzavřel s tím, že se nic zásadního nestalo.

CTP ale není jediná, kdo staví bez povolení. Hned několik slavných černých staveb vzniklo v Pardubicích. V roce 2010 město nakonec dodatečně vydalo stavební povolení na velké logistické centrum společnosti D + D Real. Po léta zaměstnával úředníky i městské zastupitele případ vily podnikatele Miloše Holečka, který rovněž stavěl bez povolení a navíc na místě, kde měl být podle územního plánu park. Ačkoli spor došel téměř až k demolici, nakonec zastupitelé potřebnou změnu schválili a vila dodatečné povolení také získala.

Výsledek královéhradeckého sporu naopak zatím není zřejmý. Bez pokuty se ale v každém případě stavba bez povolení neobejde. CTP jich dostala již několik, zaplatila téměř 1,7 milionu korun. Především jí ale hrozí, že pokud povolení od města nezíská, bude muset černou stavbu odstranit.