Inspektoři kontrolovali prodávané hračky. V Hatích na Znojemsku zakázali 10 druhů

Zda děti plyšovému medvědovi neutrhnou nos, neroztrhnou břicho nebo nezapálí nohy. To vše kontrolují pracovníci České obchodní inspekce (ČOI). Pochybení zjistí při každé druhé kontrole hraček. Mezi nejčastější prohřešky nepatří pouze vady, které mohou ohrozit zdraví dítěte, hračkám například chybí i potřebné dokumenty.

Inspektoři ČOI zamířili nedávno do Hatí na Znojemsku, kde zakázali prodej hned deseti druhů výrobků. Některé byly padělané, jiné neschválené nebo dokonce nebezpečné. „Inspektor na místě posuzuje, jestli ten výrobek je vůbec legálně na vnitřním trhu, jestli obsahuje veškerá bezpečnostní upozornění,“ uvedl ředitel ČOI Brno Karel Havlíček.

Hračky se testují v Textilním zkušebním ústavu v Brně. „Na hračkách kontrolujeme zdravotní nezávadnost, mechanické vlastnosti a hořlavost,“ vyjmenoval vedoucí laboratoře Petr Nasadil. Zkoušky provádí i speciální stroj, který simuluje snahu dítě utrhnout plyšákům končetiny. Síla dítěte je v stroji nastavená na 70 newtonů.

Švy musí vydržet. Pokud prasknou, je hračka nevhodná, protože dítě by mohlo její část spolknout. „Na to máme zařízení podobné dětskému prstu. Zkoušíme, jestli se do švu dostane a zda by dítě z hračky dokázalo něco vytáhnout,“ vysvětlila laborantka Ivana Tichá.

Nebezpečné hračky pro děti (zdroj: ČT24)

Nesmí shořet ani vyvolat alergickou reakci

Zatímco některé hračky tah nevydrží, jiné selžou v testování upevnění umělohmotných nosů nebo očí. „Pokud jde spároměr pod oko, tak se pak musí trhat a musí se upevnit. Pak je zkouška krouticím momentem. Když se to otočí a pak pustí, tak to musí držet,“ popsala další testování Tichá.

Mezi ně patří i zkouška ohněm. K výrobku laborantka přiloží na tři sekundy plamen a čeká, zda hračka vzplane nebo ne. „Správně má mít povrchovou nehořlavou úpravu. Když dojde k zapálení, tak by neměl prohořet až nahoru, ale měl by zhasnout,“ dodala laborantka.

V ústavu testují také materiály, zda neobsahují látky, které by mohly vyvolat alergické reakce. „Hračky mohou obsahovat zbytky chemikálií z výroby, které by se měly odstranit,“ doplnil vedoucí laboratoře.

Nevyhovují i papírově. Chybí jim třeba návod

Vady hraček nejsou jen ve výrobních chybách, ale také v přiložených dokumentech. U některých chybí například český návod nebo nejsou označené značkou shody CE., která ukazuje, že výrobek splňuje směrnice stanovené EU.

Inspektoři letos za první čtvrtletí provedli už pět set kontrol zaměřených právě na testování hraček. Více než šest tisíc z nich zakázali prodávat a obchodníkům uložili pokuty ve výši necelých dvou milionů korun. Zatímco v tomto období objevili pochybení u 56 procent výrobků, v celém minulém roce u 65 procent. V něm uložili pokuty dohromady v částce přes šest milionů korun.