Letní Flora Olomouc otevřela brány: Patří mečíkům a exotické Malajsii

Olomoucké Výstaviště Flora od čtvrtka do neděle patří nejstarší a největší tuzemské přehlídce květin. Letní Flora Olomouc je tentokrát věnována pestrobarevným mečíkům, návštěvníky rovněž zavede do exotické Malajsie. Součástí tradiční akce, na níž vystavuje na sedm desítek českých a zahraničních pěstitelů, bude poprvé také včelařská expozice.

Výstava nazvaná Půlstoletí s mečíky připomíná 50. výročí založení tuzemské organizace Gladiris, která se věnuje mečíkům. Gladioly představují v Olomouci čeští, slovenští a polští pěstitelé, pokřtěna bude i nová odrůda mečíku.

Velkým lákadlem hlavní expozice v pavilonu A je podle organizátorů i výstava nazvaná Malajsijské inspirace, která se zaměřila na květiny jihovýchodní Asie. Zavítala sem i velvyslankyně Malajsie v ČR Nadzirah Osman. „Jsem v Olomouci poprvé a dnešek je velmi speciální, protože jsme byli pozváni jako hostující země na Floru Olomouc. Je to nádherné,“ sdělila.

Flora Olomouc

Obnovená přehlídka Vyznání růžím zase ukazuje mnoho odrůd a druhů této oblíbené květiny. Návštěvníci se mohou seznámit rovněž s historií i současností včelařství. K vidění je například opylovací stan s živými včelami, ukázky výroby svíček z včelího vosku či videoprojekce s včelařskou tematikou. Součástí expozice je i ochutnávka medů.

Výstavu Flora tradičně doprovází Letní zahradnické trhy, kterých se letos účastní zhruba 150 prodejců s nabídkou květin, okrasných dřevin, zahradnického sortimentu i pomůcek a potřeb pro zahrádkáře.

Komplikace v dopravě

K Floře ale už tradičně patří také dopravní komplikace. Nejčastěji si návštěvníci stěžují na špatně značené volné parkovací plochy. „Jsou místa, kde mohou bezplatně parkovat, což je u nákupní galerie na ulici Polská, na ulici Holická jsou připravena odstavná parkoviště pro autobusy, jiná místa jsou zpoplatněna,“ sdělil k tomu mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Olomoucké květinové výstavy patří každoročně k těm nejnavštěvovanějším u nás. Na loňskou letní Floru přišlo 27 tisíc lidí, na jaře 60 tisíc návštěvníků. Olomouc se tak v těchto dnech rozroste, co do počtu lidí, o více než polovinu.

Flora Olomouc je nejstarší českou květinovou výstavou, její počátky se datují od roku 1958. Závěrečná etapa této nejvýznamnější přehlídky olomouckého výstaviště – podzimní Flora – se spolu s festivalem gastronomie a nápojů Olima a podzimními zahradnickými trhy uskuteční v říjnu.