Cenný dar pro Památník zapadlých vlastenců doputoval do Krkonoš z Haagu

Vedral proslavil krkonošskou houslařskou školu v západní Evropě (zdroj: ČT24)

Památník zapadlých vlastenců v krkonošských Pasekách nad Jizerou získal do sbírek cenné exponáty z dílny Josefa Vedrala – houslaře a tamního rodáka, který krkonošskou houslařskou školu proslavil v západní Evropě. Muzeum získalo sbírku zdarma od majitele domu v nizozemském Haagu, ve kterém Vedralova dílna fungovala.

Vedral se v Pasekách narodil a byl jedním z pokračovatelů slavné houslařské školy. Z Krkonoš ale začátkem 20. století odešel do Amsterdamu a později do Haagu, kde se vypracoval na jednoho z nejznámějších světových houslařů. „Majitel dům prodává a kompletní vybavení dílny nám nabídl k převezení do Čech,“ uvedl mluvčí Správy krkonošského národního parku Radek Drahný.

Podle něj se zpátky do Krkonoš vrátily například tři staré houslařské stoly a v několika bednách jsou stovky kousků různého nářadí. Podařilo se získat také materiál nebo různě rozpracované i dokončené hudební nástroje, jako housle, mandolíny či violy.

Celou sbírku teď musejí muzejníci zaevidovat a zdokumentovat. Na příští rok plánuje správa parku rekonstrukci památníku a modernizaci expozice. „Pokud se nepodaří zahájit opravu, tak chceme připravit alespoň výstavu, kde by měly být tyto nově získané předměty k vidění,“ dodal Drahný. Historická hodnota Vedralovi pozůstalosti je podle odborníků nevyčíslitelná. V památníku doplní expozici věnovanou krkonošskému houslařství a jeho zakladateli Věnceslavu Metelkovi.

Památník zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou vznikl v roce 1958 v prostorách bývalé fary, v roce 1975 byla otevřena expozice přibližující bohaté kulturní tradice obce. Od roku 1979 je v památníku stálá výstava představující Paseky jako kolébku houslařství.