V kostele v Polné opravují vzácné barokní varhany

Město Polná se snaží zachránit vzácné varhany v kostele Nanebevzetí panny Marie. Barokní nástroj Jana Davida Siebera pochází počátku 18. století. Oprava vyjde na deset milionů korun. Většinu peněz sehnalo město z dotací. Opravit varhany ale musí do roka, aby o dotace nepřišlo.

Polenské varhany patří k vůbec největším dochovaným barokním nástrojům na Moravě. Jen samotná skříň je veliká, jako třípatrový dům. Nechybělo ale málo a jedinečný hlas varhan z Polné by pro budoucí generace zůstal zachován už jen na několika videozáznamech.

Městu se ale podařilo získat na opravy dotace a varhany tak zachránit. „V letošním roce máme v ruce rozhodnutí na šest a půl milionu korun od ministerstva kultury a v podstatě zbývá posledních osm set padesát tisíc korun,“ říká starosta Polné Jindřich Skočdopole (NK).

Oprava varhan vyjde celkem na deset milionů korun. První dvouapůlmilionovou částku, dostalo město už loni. S opravou ale musejí varhanáři spěchat. Aby o dotaci město nepřišlo, musí být hotovo za rok. Teď je celý nástroj v několika dílnách. Část projde opravou, některé díly se ale musejí vyrobit úplně znovu. Hlavní práce má na starost Dalibor Michek ze Studének u Jihlavy. „Musíme vyrobit například nové měchy. Ty původní se nedochovaly. Shořely při požáru,“ říká varhanář Michek.

Varhanář Dalibor Michek popisuje varhany (zdroj: ČT24)

.

Záchrana jiných Sieberových varhan, v kostele svatého Michala ve Vídni trvala sedmkrát déle. I proto na těch z Polné pracují ještě další dva varhanářští mistři z Domažlic a Olomoucka. Znovuzrozený nástroj by měl opět hrát už po Vánocích.