Tajný život šumavských rysů odhalí obora na Kvildě

UDÁLOSTI: Na Šumavě vzniklo centrum pro rysa ostrovida (zdroj: ČT24)

Spatřit rysa na Šumavě již není naprostý zázrak. Na Kvildě vznikl půlhektarový areál pro rysy, který nabízí podobné podmínky jako šumavská divočina. Pozorovat dění v něm mohou lidé z vyvýšených prostor. Do rysího areálu nyní vypustili správci národního parku první samici, později k ní pustí také samce.

Novou rysí oboru na Kvildě budou obývat dva rysi – samec, který po dávném střetu s autem dosud žil ve stanici pro handicapovaná zvířata, a samice z Německa, která se v areálu právě začala zabydlovat. Zatím se ale skrývá, a když se k ní někdo přiblíží, hrozivě prská.

Na Šumavu s ní přijel i zoolog z parku Mehlmeisel Eckard Mickish. Je přesvědčen, že si rysí samice na nový domov nakonec zvykne. „Nechá se i pohladit, ale chce to čas. Tak za týden půjde pít a půjde se ukázat. Je zvyklá na lidi, není divoká,“ řekl.

Vyhlídková plošina u rysí obory tak nabídne jedinečnou příležitost – spatřit rysa v šumavské přírodě, byť ohrazené. Ve volné přírodě je to téměř nemožné, ke sledování divoce žijících rysů slouží pouze fotopasti. V Česku žije kolem devadesáti jedinců. 

Centrum za čtyři miliony vzniklo rok po otevření nedaleké jelení obory. Tu zatím navštívilo víc než sto tisíc turistů. Stejně úspěšný je výběh s vlky v Srní nebo soví voliéry na Borových Ladech.