V Kolíně přistálo nouzově letadlo bez podvozku

Nouzovým přistáním bez podvozku skončil v neděli kolem 20. hodiny let s vysazením parašutistů na letišti v Kolíně. Na místo míří inspektor Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Letadlo L410 patří společnosti Dubnica Air, které se loni 20. srpna srazila dvě letadla při nácviku hromadného seskoku na západě Slovenska. Při tragickém incidentu zemřelo sedm parašutistů.

Letadlo v Kolíně poskytovalo servis pro parašutisty. Podle prvních informací k nehodě došlo až po jejich vysazení. Nikomu se nic nestalo. „Oznámení o nehodě jsme obdrželi ve 21 hodin a dvacet minut. Zatím nejsou zahájeny úkony trestního řízení,“ řekla pro ČT mluvčí policie Středočeského kraje.

Nehodou se nyní zabývá Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. „Případ zatím vyšetřujeme jako incident. Informaci, že by hořel motor zatím potvrdit nemůžeme,“ řekl pro ČT Josef Bejdák. Dnes na travnaté letiště v Kolíně vyrazil vyšetřovatel Stanislav Suchý.

Pro společnost Dubnia Air, které havarované letadlo patří, se jedná o druhý nešťastný incident za posledních dvanáct měsíců. Koncem loňského srpna se její stroj srazil se sportovním letadlem na česko-slovenském pomezí, když letadla společně nacvičovala hromadný parašutistický seskok na letecký den. Zemřelo sedm lidí.