Nemocnicím chybějí dárci krve. Kvůli dovoleným

Transfuzní stanice mají v létě nedostatek krve. Dárci totiž často jezdí na dovolené do exotických zemí a kvůli možným nákazám pak nemohou až půl roku krev darovat. Prázdniny jsou ale zároveň i rizikovým obdobím pro úrazy.

Šestadvacetiletý Michal Zubík je ideálním dárcem. Na odběr krve šel v srpnu vůbec poprvé. Jeho testy dopadly dobře. Oficiálně se tak mohl zapsat do registru.

„Když jsem se dozvěděl, že bych měl mít vzácnou krev 0-, napadlo mě, že bych tím mohl pomoct svému okolí,“ uvedl Michal Zubík. Vzácnou tekutinu daroval v transfuzní stanici v Šumperku. Denně zde udělají dvacet odběrů.

„O prázdninách je to kvůli doplnění chybějících zásob i padesát dárců, kteří sem denně přijdou,“ zjistila redaktorka České televize Zuzana Glacová Kozáková.

Dárci krve

Dárce, kteří navštíví během prázdnin exotické země, ale musejí centra odmítat. „Je to z toho důvodu, že se v těchto mimoevropských zemích vyskytují nemoci, které se u nás nevyskytují. Malárie, různé tropické nemoci, teď je aktuální virus zika,“ sdělila zdravotnice Renata Wasserburgerová ze šumperské transfuzní služby.

Současná epidemie viru zika trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno v Brazílii. Virus se rozšířil do téměř celé Jižní a Střední Ameriky. Experti předpokládají, že během léta by se mohli nakažení komáři objevit i v jiných státech USA. Do Evropy ho pak přivážejí turisté. 

Ale nejsou to jen výlety do exotických destinací, kvůli nimž lidé nemohou darovat krev. Další důvod je docela prostý – dárci odjíždějí na dovolenou.

„Řada našich dárců tráví své dovolené mimo bydliště a je pro nás nedostupná,“ potvrdila Marie Urbánková, primářka Transfuzní služby Šumperk. Odběrová místa se proto snaží právě v létě nalákat více nových dárců.