Silnice u Liberce konečně zrychlí, kraj s potvrzením stodesítky dosud váhal

Na 110 km/h budou moci silničáři zvýšit rychlost na silnicích z Liberce do Bílého Kostela a na krátkém úseku do Kunratic. I když obě trasy zařadilo Ředitelství silnic a dálnic do sítě silnic pro motorová vozidla se zvýšenou maximální rychlostí, krajský úřad až nyní schválil umístění značek, které stodesítku povolí. Značky ale zatím u silnice nejsou a jejich osazení může trvat ještě několik měsíců.

Řízení o povolení vyšší rychlosti na čtyřpruhových silnicích v okolí Liberce zdržely podle vedoucího krajského odboru dopravy Jana Čápa především připomínky policistů. Nyní sice již má stodesítka na částech silnic I/35 a I/14 potřebné razítko, řidiči na nich stále nesmějí jezdit více než 90 km/h, pokud se nechtějí obávat pokuty. Nejprve musí silničáři u cest rozmístit značky, které vyhlašují začátek silnice pro motorová vozidla a to ještě nějakou dobu potrvá. Může jít až o tři čtvrtě roku.

Vedoucí dopravního odboru poznamenal, že je třeba vyměnit několik stovek značek. „Přeznačovat se musí všechny křižovatky, které k těmto silnicím vedou,“ upozornil. Dodal, že ŘSD zatím pouze vypsalo výběrové řízení na dodavatele, který potom bude muset značky vyrobit, než je osadí. „Doufám, že nejpozději na jaře by mohly být značky osazeny,“ upřesnil Jan Čáp.

  • silnice I/35: rychlost 110 km/h bude povolená od křižovatky u Globusu do Bílého Kostela nad Nisou a od křižovatky pod Makrem ke křižovatce s ulicí České mládeže
  • silnice I/35: rychlostní limit zůstane na zbylé části průtahu Libercem od České mládeže ke Globusu
  • silnice I/14: rychlost 110 km/h bude povolená v celém čtyřpruhovém úseku od průtahu po okružní křižovatku v Kunraticích

Silnicemi pro motorová vozidla se měly již na počátku roku stát čtyřpruhové komunikace, které však byly dosud vedeny jako běžné silnice I. třídy, jako například spojnice Hradce Králové a Pardubic nebo podkrušnohorský tah I/13. Kromě dosavadních silnic první třídy s oddělenými jízdními pásy se mezi silnice pro motorová vozidla s maximální rychlostí 110 km/h dostaly i dvě bývalé rychlostní silnice, jejichž kategorie zanikla. Jednou z nich je bývalá R35 z Liberce k Turnovu. Většina bývalých rychlostních silnic však spadla do kategorie dálnic.