Pod viaduktem v Pelhřimově je po větším dešti laguna. Zničila už několik aut

Pod viaduktem v Pelhřimově je po větším dešti laguna (zdroj: ČT24)

Silnice pod viaduktem v Pelhřimově se při každém přívalovém dešti mění až v metr hlubokou lagunu. Problém zatím řešení nemá, a to ani přesto, že město trápí už nejméně deset let a silnice je výpadovkou na Jindřichův Hradec. Jen během července si i vlastní nepozorností zničilo pět řidičů svá auta.

V červenci museli hasiči vyjíždět k zatopené silnici hned několikrát. Prudký déšť zaplaví výpadovku během několika minut a řidiči si mnohdy myslí, že místo projedou. Z až metr hluboké laguny je pak ale tahají hasiči a auto je často na odpis.

Na místě už je i varovná dopravní značka. Řidiče, kteří místem za sucha projíždějí bez problémů, ale spíš mate. Město ovšem jiné řešení zatím nemá. „Pokud by to nešlo technicky vyřešit, tak bychom zde nainstalovali světelný informační systém, který by při nastoupání vody varoval řidiče,“ nastiňuje jednu z variant starosta František Kučera (ČSSD).

Auto uvízlo na zatopené silnici v Pelhřimově
Zdroj: ČT24

Situace se podle místních lidí zhoršila vybudováním betonových ploch u průmyslové zóny. Voda se tak nemá kam vsakovat a rychleji stéká do nejnižšího místa. Město už proto začalo vyjednávat s Ředitelstvím silnic a dálnic, které je majitelem silnice. To plánuje příští týden tlakové čištění a testování kanalizace.

Řešením by pak mohla být klapka. „Když jde velkým potrubím z rybníků voda, tak aby se nevytlačovala pod viadukt,“ vysvětlil starosta. Pokud město společně s ŘSD řešení nenajde, řidiči budou muset jezdit po úzkých cestách v blízkém okolí. Kamiony po nich ale neprojedou.