Obce rozdělily dva tábory voličů. V Mladecku hlasovali už počtvrté, v Třebnouševsi potřetí

Řada obcí má i dva roky po komunálních volbách problémy s vedením. V Třebnouševsi na Jičínsku se na třetí pokus sice podařilo ustavit zastupitelstvo. Situace je ale stále křehká. Obec je rozdělená na dva nesmiřitelné tábory a opozice, která jen těsně prohrála, pohrozila, že by mohla složit mandáty a vyvolat tak už čtvrté volby. Čtyřikrát už šli k urnám v Mladecku na Opavsku.

Krize v Třebnouševsi vypukla po řádných volbách v říjnu 2014. Vyhrálo tehdy sdružení Pro spokojenou obec. Tři nezávislí kandidáti představující tehdejší vedení ale odmítli složit slib zastupitele a vyvolali tak nové volby.

Druhé volby vyhrálo Sdružení nezávislých. Tehdejší místostarosta Pavel Zajíc byl na druhém místě kandidátky a mandát nezískal. Po odstoupení dvou zastupitelů se ale do vedení dostal a byl zvolený starostou. Obec se ovšem tehdy rozdělila na dva nepřátelské tábory. Odpůrci vedení kritizovali, že jim nedávalo informace o hospodaření. Nyní to vyšetřuje i policie.

Třebnouševes je rozhádaná i po třetích volbách (zdroj: ČT24)

Vše skončilo rozpadem zastupitelstva a třetími volbami. Ty se čtyřmi mandáty opět vyhrálo Sdružení nezávislých. Zbývající tři má opoziční Pro spokojenou obec. Opozice tentokrát kategoricky požadovala, aby už Zajíc v zastupitelstvu nebyl. Podmínka sice byla splněna, ale vládnoucí tábor nedal opozici ani jednu volenou funkci. Do všech osmi zvolil své lidi. Zajíc se navíc stal členem kontrolního výboru. 

Novou starostkou obce byla zvolena Vladimíra Císařová. Ta ale lidem neřekla, jak chce rozhádanou obec stmelit. Omluvila se s odkazem na nemoc. Mezi občany to proto vyvolalo další emoce a hádky a opozice pohrozila, že by mohla složit mandáty a vyvolat tak už čtvrté volby.

Do čtveřice všeho dobrého

Opakované volby mají za sebou i obyvatelé Mladecka na Opavsku. K urnám se za poslední dva roky vydali dokonce čtyřikrát. Zastupitelstvo je totiž jen pětičlenné. V případě rezignace jediného z členů je tak neusnášeníschopné. I zde je navíc obec rozdělená na dva tábory.  

Mladecko má nové vedení

V úterý zastupitelé po 18 měsících zvolili nové vedení. „Jednání trvalo necelých 20 minut,“ uvedl redaktor ČT Jan Pirkl s tím, že ve vedení obce zasedne Jana Švejdová. Už před zasedáním bylo podle něj pravděpodobné, že se obě zdejší strany budou chtít dohodnout. Mezi shodné priority totiž patří oprava místní školy, chodníku i kulturního domu.

Opakované volby v Mladecku, které se konaly ve druhé polovině července, vyhrálo Nové Mladecko Jany Švejdové. V pětičlenném zastupitelstvu má tři mandáty. V opozici skončilo druhé uskupení Naše Mladecko. K urnám přišlo více než 73 procent oprávněných voličů.

Situaci v obci řešilo i ministerstvo vnitra. Kvůli malému počtu zastupitelů doporučilo od příštího volebního období zvýšit počet mandátů na devět. „To je ale problém. V obci je pouze 130 voličů a problém je vůbec sehnat šest lidí na kandidátku,“ zjistil Pirkl.