Jak vybrat nejohroženější pacienty: V Olomouci se rodí systém

Záchranáři Olomouckého kraje a odborníci z Univerzity Palackého pracují na jednotném postupu pro třídění pacientů. Uplatní se během mimořádných událostí, jako byla například železniční tragédie ve Studénce před osmi lety.

„Nová metodika by měla ale fungovat například i v nemocnicích během příjmu většího množství pacientů na urgentních příjmech,“ zjistila redaktorka České televize Zuzana Kozáková Glacová.

O tom, že je takový systém skutečně potřeba, svědčí například zkušenosti záchranářů. „Například už u prvotního třídění pacientů, kdy se zranění označují pomocí takzvaných karet, se děje to, že do nemocnice dorazí pacient, který má různá označení závažnosti svých zranění,“ doplnila Zuzana Kozáková Glacová.

Olomoučtí záchranáři

„Někde jsou používány různé třídicí systémy, z nichž na některých etapách poskytování zdravotní péče jsou promíseny dva i více systémů,“ potvrdil ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Petr Hubáček.

„Péče o zraněné by měla být zahájena ihned. Při třídění musí být zohledněny faktory jako například zkušenost personálu, informovanost o typu náhlé poruchy zdraví nebo informace o dostupných zdravotnických prostředcích,“ doplnila prorektorka Univerzity Palackého Ivana Oborná.

Nová metodika by měla sloužit i při mezinárodní spolupráci záchranářů. Vypracuje ji patnáctičlenný tým, který čerpá inspiraci například od kolegů z Velké Británie, Rakouska nebo Izraele.

  • V Olomouckém kraji se loni zvýšil počet výjezdů záchranné služby k pacientům. Do sanitek a vrtulníků nasedali záchranáři ve více než 50 000 případech, v meziročním srovnání to bylo o 3500 výjezdů více. Zvýšil se také počet zásahů, kdy bylo potřeba povolat k lidem v ohrožení života vrtulník, řekl mluvčí krajské záchranné služby Pavel Vysloužil. V pěti okresech Olomouckého kraje disponují zdejší záchranáři celkem 16 výjezdovými základnami.
  • Zdroj: ČTK

Nový postup by si měli záchranáři s policisty a hasiči ověřit na společném cvičení na konci října. Pokud se osvědčí, proběhne pak velké celostátní cvičení na jaře příštího roku a nová metodika poputuje do všech tuzemských nemocnic, ale právě také k záchranářům a hasičům a policistům.

Po zavedení standardních metod chtějí olomoučtí odborníci vzdělávat další odborníky a zavádět techniky v národním měřítku. Měly by se v rámci výuky rozšířit i do sylabu středoškolského a vysokoškolského studia.