Chybělo 300 metrů. A vozíčkář by se dostal na vrchol Mont Blancu

Vozíčkáři na Mont Blancu

Tři sta výškových metrů dělilo české šerpy s vozíčkářem na zádech od zdolání nejvyšší hory Evropy. Kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám ale museli z Mont Blancu předčasně sestoupit.

Skupina pěti českých elitních horských nosičů se na netradiční expedici s vozíčkáři na zádech, které chtěla vynést na vrchol Mont Blancu, chystala devět měsíců. V červenci například trénovali výstupy na Lysou horu.

Expedice na majestátní evropskou velehoru ale nakonec nedopadla podle jejich představ. „Počasí se během patnácti minut strašně změnilo. Přišel velký vítr, původně hlásili pěkné počasí, bezvětří, jasno, ale skutečnost byla po třech a půl hodinách výstupu úplně jiná,“ sdělil šerpa Zdeněk Pácha.

Šerpové, kteří vynášeli na Mont Blanc pouze jednoho ze dvou vozíčkářů (Michala Koutného) měli na zádech váhu kolem pětačtyřiceti kilogramů. Museli se tak pravidelně střídat, aby náročný výstup fyzicky zvládli.

Druhý z vozíčkářů zůstal v chatě Gouter ve výšce 3817 metrů nad mořem. Na velmi náročný výstup se i kvůli silnému větru neodhodlal. Jeho kolegu Michala Koutného při výstupu nejvíce ohrožovala zima. Pocitová teplota na Mont Blancu totiž klesla na mínus třicet stupňů. Nepomohlo ani speciální vybavení.

Špatné počasí tak donutilo netradiční expedici začít z Mont Blancu předčasně sestupovat. Před zimou nakonec neochránily vozíčkáře ani vyhřívané rukavice, ani podobně fungující vložky do bot.

Na vrchol s vozíčkářem chyběly ještě tak přibližně dvě hodiny. Bylo to smutné.
Michal Drozd
šerpa

„Bylo to velké zklamání. Sice je to tři sta metrů, ale vypadá to, že byste tam byl za 15 minut,“ sdělil šerpa Michal Drozd. Jeho kolega Ondřej Pleštil už před časem uvedl, že horolezci nebudou pokoušet za nepříznivých podmínek štěstí a nebudou nic riskovat. „Ta hora tam totiž bude i po mnoho dalších let,“ řekl. 

Ostřílený „horolezec“

Pro Michala Koutného nejsou hory a jejich zdolávání žádnou novinkou. Například se Zdeňkem Páchou byl už třeba na Slovensku na Rysech. Mont Blanc měla být jeho čtvrtá velká hora, kterou chtěl pokořit.

Obrovské zklamání z neúspěchu už ale vystřídaly plány na další výpravu. Jedním z nich je opět zdolat spolu vozíčkáři nejvyšší horu Evropy.