Cyklotrasa není cyklostezka. Jezdce na Šumavě nově varují před auty značky

Události v regionech: Cyklistické trasy na Šumavě se osazují novými značkami (zdroj: ČT24)

Počet úrazů cyklistů na Šumavě je už teď srovnatelný s celou loňskou letní sezonou. Zranění přibývá i kvůli nevědomosti. Na lesních cestách totiž mnohdy cyklisty překvapí provoz aut nebo lesní techniky. Cyklistické trasy na Šumavě se tak osazují novými značkami.

„Většina cyklistické veřejnosti si plete cyklostezky, kde se mohou pohybovat pouze cyklisté a pěší, s cyklotrasami, což jsou pouze vyznačené linie po stávajících komunikacích,“ podotýká ředitel Nadace jihočeské cyklostezky Jan Vlášek.

Právě tato nadace ve spolupráci s podnikem Lesy České republiky začala osazovat trasy na Šumavě žlutými cedulemi, které varují před provozem aut. I když se cyklotrasou snaží vyhnout provozu na hlavní cestě, pořád platí pravidla jako na silnici.

Zraněných cyklistů je více než pěších

Potíže cyklistů potvrzují statistiky záchranářů. I letošní léto je plné úrazů. Ačkoliv se prázdniny teprve přehouply do druhé poloviny, počet úrazů cyklistů je už na Šumavě srovnatelný s celou loňskou letní sezonou. Ve statistikách vedou před chodci, loni dokonce předčili v úrazech pěší až dvojnásobně.

Úrazy na Šumavě
Zdroj: ČT24

„Když to srovnám s ostatními horami, tak Jeseníky nebo Krkonoše mají méně úrazů než Šumava,“ uvedl záchranář ze šumavské horské služby Dalibor Carda.

K opatrné jízdě teď speciální cedule nabájí na trasách na Lipensku a Třeboňsku, které jsou cyklisty na jihu Čech nejvíce oblíbené. Postupně se ale budou rozšiřovat i do dalších míst v kraji.