Po víc než roce se do brněnských ulic Minská a Horova vrátila doprava. Cejl se otevře za měsíc

Do brněnských ulic Minská a Horova se po třinácti měsících vrátila doprava. Skončila tak rozsáhlá rekonstrukce inženýrských sítí, povrchu vozovky i kolejí za víc než dvěstě dvacet milionů korun. Další důležitou dopravní tepnu, ulici Cejl, budou stavební stroje blokovat ještě měsíc.

Tramvajová linka 3, která rok končila u kina Lucerna, od rána znovu vozí cestující až do Bystrce. Do svých kolejí se částečně vrátila i linka 11. Ta ale kvůli opravám Cejlu bude jezdit až do konce prázdnin stále na Mendlovo náměstí a do Žabovřesk bude v srpnu jezdit linka x11.

„Díky speciálnímu asfaltu a odhlučnění kolejí bude doprava výrazně tišší, tramvaje také budou moct jezdit rychleji než před opravou, kdy byla ulice a koleje v havarijním stavu,“ řekl při slavnostním otevření ulice náměstek primátora Richard Mrázek (ANO). „Doba jízdy se zkrátila a jízda je úplně jiná, samozřejmě. Než se to ojezdí, koleje budou trochu klouzat, ale jinak perfektní,“ pochvaloval si jízdu řidič tramvaje Petr Hoffman.

Kolony aut už jsou minulostí

Podstatně se situace v Žabovřeskách zlepšila i pro řidiče aut. Během rekonstrukce si totiž museli zvyknout na ranní kolonu ve Zborovské ulici. Ta už je minulostí. Plynule, bez kolon, jezdí řidiči i po novém asfaltu v Minské ulici. Příští rok chce ještě město s dopravním podnikem postavit novou zastávku u Sono Centra a zastávku Tábor směrem do Komína přesunout před Lucernu, u které vznikne nový přechod pro chodce.

Život se vrátí do ulic i do obchodů

Majitelé obchodů a restaurací doufají, že se jim vrátí i zákazníci. „Tržby se nám snížily minimálně o devadesát procent. Bylo to opravdu docela náročné,“ popisuje majitelka obchodu Iva Klusáčková. Otevření Minské ulice tak všichni oslavili velkou párty.

V Minské a Horově je nově přes 140 parkovacích míst, což je více než v minulosti. Na 14 místech bude možné odstavit auto jen na půl hodiny s parkovacím kotoučem. Poslouží majitelům různých provozů k zásobování. Město odmítlo zhruba 200 žádostí o vyhrazené parkování. „Žabovřesky se přihlásily k systému rezidentního parkování, které se připravuje,“ vysvětlil náměstek primátora Mrázek.

Cejl se otevře až na konci prázdnin

Co mají na Minské a Horově za sebou, prožívají teď obyvatelé a podnikatelé na ulici Cejl. Rekonstrukce za 40 milionů je v polovině. „Stavba probíhá podle harmonogramu. Položeny už byly antivibrační prvky a panely, na které se pokládají kolejnice a z velké části už máme uloženy i speciální bokovnice, které pak nešíří hluk,“ řekla mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Lukšová. Chybí už jen položit část kolejí a upravit silnici. Rachot strojů by tak měl ustat 1. září.

Město zatím nepokračuje v dalších komplexních opravách hlavních ulic. Příští rok se ale mají rozjet dvě stavby. Jednou z nich je v Údolní ulici od Úvozu nahoru do Masarykovy čtvrti a druhou je Valchařská ulice včetně Maloměřického mostu přes Svitavu. Tyto stavby opět budou znamenat uzavírku jak pro auta, tak pro tramvaje. „Řešíme také, jestli stihneme zahájit opravu Zábrdovického mostu, bez kterého nelze dále pokračovat při budování Velkého městského okruhu v úsecích Tomkovo náměstí a Rokytova,“ doplnil náměstek primátora Richard Mrázek (ANO). I v těchto případech jde o stamilionové investice.