Krokodýl mořský v Protivíně nakladl vejce. Zatím ho rozmnožili jen na Floridě

Krokodýlí zoo v Protivíně se pyšní velkým úspěchem (zdroj: ČT24)

Krokodýlí ZOO v Protivíně se pyšní velkým úspěchem. Samice krokodýla mořského nakladla snůšku vajec. Rozmnožení tohoto největšího druhu krokodýla se v zajetí podařilo zatím pouze v jedné ZOO na Floridě. Malí krokodýli mořští by se měli začít líhnout koncem září nebo v říjnu.

Osmnáct vajec nakladla do vody samice Adéla. Všechny hned putovaly do inkubátoru. „Jsme strašně rádi, že vajíčka máme, protože krokodýl mořský je největší na světě. Jeho chov je velice náročný, protože potřebuje i trošku jinou zootechniku než ostatní krokodýlové,“ řekl České televizi ředitel ZOO Miroslav Procházka.

Jaké pohlaví bude mít malý krokodýl po vylíhnutí, ovlivňuje teplota. Ze čtyř vajíček by měly být samičky – jsou v teplotě 31,5 stupně. Pro chov je ale potřeba víc samců, a tak se zbylých 14 vajec hřeje v 32 stupních.

Otcem je pětimetrákový samec Golem, který má na délku 4,6 metru. Na jídelníčku má hlavně kuřata, občas kapry nebo sumce. Dokáže být hodně rychlý. Ošetřovatelé si proto při krmení musí dávat pozor na ruce.

Dalším obrovským úspěchem ZOO je chov kriticky ohroženého gaviála indického. Ve volné přírodě už zbývají asi jen dvě stovky jedinců. V Protivíně mají chovnou skupinu – tři samice a samce, který při souboji s jiným přišel o část čelistí.

Gaviál indický přišel při souboji o část čelistí
Zdroj: Krokodýlí ZOO Protivín

Protivínská ZOO chová až na jednoho všechny druhy krokodýlů světa. Návštěvníci musí počítat s tím, že se při prohlídce zapotí. Je zde konstantně 33 stupňů a 90procentní vlhkost vzduchu.