V Brně rostou malé technologické firmy jako houby po dešti. Zaměstnávají hlavně absolventy vysokých škol

Čtyřnásobně víc menších technologických firem vzniklo za posledních zhruba 10 let na jižní Moravě a především v Brně. To je v porovnání s jinými kraji včetně Prahy nejvyšší číslo. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Tyto společnosti, které mají do padesáti zaměstnanců, zaměstnávají hlavně výzkumné pracovníky z brněnských vysokých škol.

V posledních letech se Brno stává sídlem mnoha nadnárodních firem. Právě do nich vedou často první kroky absolventů technických fakult, které mají na Moravě velkou základnu. Ti po nabytí zkušeností chtějí dělat svoje projekty. A tak vznikají malé technologické firmy. Právě pro ně jsou na míru ušité dotace z Bruselu.
Dnes je malých technologických firem v Brně čtyřikrát víc než před deseti lety. Pomáhá jim Jihomoravské inovační centrum, které se v současné době stará o 77 firem se 700 zaměstnanci.

„Posledním trendem, který bude akcelerovat počet menších firem, je to, že větší firmy investují do malých technologických firem, aby si rozšířily své portfolio produktů a byly více konkurenceschopné,“ říká manažer regionální inovační strategie Jihomoravského inovačního centra Petr Chládek.

Jedna z firem, která začínala jako takzvaný start-up v Jihomoravském inovačním centru jen v několika lidech, vyvíjí počítačové programy, které dokážou spočítat například ocelové konstrukce na opravu brněnského nádraží. Dnes zaměstnává třicet zaměstnanců.
„Předtím jsme byli součástí mezinárodní firmy, která pracovala v oboru, ale pak jsme se osamostatnili,“ popisuje vývoj firmy její obchodní ředitel Juraj Šabatka.

Vedle start-upových programů jsou další novinkou takzvané spin off firmy. Pracovní výzkumné výsledky se spojí s podnikáním a zpeněží se. Právě jednu takovou založili teď vědci z ceitec VUT a nabízí doplňky k elektronovým mikroskopům.