Mateřské školy fungují v létě omezeně. Rodiče mají problém s umístěním dětí

V omezeném provozu fungují na Olomoucku a potažmo v celém Česku o prázdninách mateřské školy. Řada rodičů tak řeší problém, kam umístit své dítě. Některé děti proto mají kvůli omezenému provozu mateřinek změněný denní režim. Do škol musejí spolu s rodiči dojíždět. Jiné se do mateřinky z kapacitních důvodů ani nedostaly.

O prázdninách musí časnější ranní vstávání absolvovat i pětiletý syn Milana Vaďury. Teď navštěvuje náhradní školu v Černovíře. „Vstáváme v 8 hodin a dojíždíme tak 10–15 minut,“ uvedl jeho otec Milan Vaďura. „Je to docela složité, když máte malé dítě a sotva si někde zvykne na školku a vy ho pak musíte dávat do jiné,“ souhlasí Radka Viláno, matka dalšího předškoláka.

Podle učitelek je prázdninový provoz mateřských škol náročnější. Starají se totiž o děti, které neznají. „První týden bylo v každé třídě 28 nových dětí. Trvá nám chvíli, než se s nimi seznámíme,“ potvrdila učitelka v mateřské škole Vendula Kvasová.

Mateřské školy na Olomoucku (zdroj: ČT24)

Města se snaží nedostatek mateřinek vyřešit. V Olomouci se například snaží, aby byla alespoň některá ze škol o prázdninách v provozu. „Snažíme se s ředitelkami domluvit tak, aby se prostřídaly,“ sdělila Hana Fantová, vedoucí olomouckého odboru školství.

Pokud místo v mateřské škole pro dítě není, nabízejí alternativní služby k těmto zařízením dětské skupiny, chůvy nebo dokonce koutky v nákupních centrech. „Cena za celotýdenní hlídání v rámci prázdninového kempu činí necelých čtrnáct set korun. Přesto je zájemců dost,“ zjistila redaktorka České televize Zuzana Kozáková.

Na Olomoucku přibylo devět škol

V Olomouckém kraji bylo v uplynulých pěti letech kvůli rostoucímu počtu dětí otevřeno devět nových mateřských škol, jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ale ani to nestačí.

  • Ve školním roce 2015/2016 bylo v Olomouckém kraji evidováno 378 mateřských škol, zatímco v roce 2010/2011 jich bylo 367. „Zvyšování počtu mateřských škol způsobily větší požadavky na umístění dětí do těchto zřízení v souvislosti s vyšší porodností v minulých letech,“ uvedl ČSÚ.
  • Počet tříd v mateřských školách vzrostl z 905 v roce 2010/2011 na 1005 v roce 2015/2016.
    Počet dětí ve školkách v Olomouckém kraji se začal zvyšovat už od školního roku 2006/2007, kdy bylo zapsáno 18 720 dětí. Jejich počet v následujících letech postupně rostl a ve školním roce 2013/2014 chodilo do mateřských škol 23 340 dětí, tedy o 25 procent více než před osmi lety.
  • Ve školním roce 2015/2016 bylo podáno 8937 žádostí o přijetí do mateřské školy, přičemž neuspělo 1552 žádostí. Nejvíce zamítnutých žádostí bylo ve školním roce 2012/2013, kdy jich úřady evidovaly 2889. „Od tohoto školního roku jejich počet klesá,“ uvedl ČSÚ.

Olomoucká radnice proto v posledních letech kvůli rostoucímu počtu dětí zvýšila kapacitu mateřských škol ve městě. Přesto je poptávka rodičů stále vyšší než počet míst. Do školek v Olomouci může chodit zhruba 3700 dětí, na několik stovek se každoročně nedostane.

Většinu mateřských škol v Olomouckém kraji zřizují obce, na které loni v září připadlo 345 těchto předškolních zařízení. Pět mateřských škol v regionu provozovala církev, 19 škol mělo soukromého vlastníka, osm spadalo pod Olomoucký kraj a zřizovatelem jedné mateřské školy bylo ministerstvo školství.