Policistům promíjel pokuty, teď dostal exšéf berounských strážníků podmínku

Za odpouštění pokut policistům dostal bývalý velitel berounských strážníků Pavel Novák dvouletou podmínku. Rozsudek není pravomocný, žalobce se odvolal proti tomu, že dalších sedmnáct strážníků, souzených rovněž za zneužití pravomoci, justice zprostila viny.

Odpouštění pokut se obžalovaní dopouštěli například v případě, kdy civilnímu autu nasadili botičku; když zjistili, že řidičem je policista nebo příslušník jiných bezpečnostních sborů, přestupek úmyslně neřešili, na záznamový arch ho zanášeli se zpožděním a jen se základními údaji. Žádné finanční ani jiné výhody tímto jednáním zřejmě nezískali.

U soudu vypovídal mimo jiné vedoucí berounského odboru dopravy Miroslav Jerling, který řadu let působil jako policista; řekl, že v případě odpouštění přestupků policistům jde o celostátní i zahraniční praxi: „Mohu potvrdit, že jako policista jsem pokutu nedostal.“ Zároveň zdůraznil, že v případě vážných porušení dopravních předpisů, například řízením pod vlivem alkoholu, jsou policisté trestáni oproti veřejnosti přísněji a navíc dostávají výpověď.

Samotní obžalovaní strážníci – s výjimkou svého bývalého velitele – odmítli vypovídat. „Všechno jsme zapisovali a všechno jsme dál předávali,“ řekl už dříve jeden z obžalovaných.

Žalobce: Trestná činnost byla jasně prokázaná

Žalobce jim v závěrečné řeči za odpouštění pokut navrhoval podmíněné tresty, jejich bývalému veliteli trest nepodmíněný. „Trestná činnost byla jednoznačně prokázána,“ uvedl. Obžalovaní sice vinu za své jednání připisovali veliteli a tomu, že postupovali podle zvyklostí, podle státního zástupce ale takto argumentovat nelze.

Obhajoba naopak uváděla, že strážníci splnili veškeré povinnosti tak, jak se po nich požadovalo, a důkazy pro to, že přestupky cíleně odpouštěli policistům, nejsou jednoznačné. Svědci například dodatečně měnili své výpovědi.

Podle soudce Aleše Grombíře ale strážníci s velkou pravděpodobností věděli, že se některé přestupky dál neřeší, a tolerovali to. „Lze říci, že strážníci postupovali podle nastaveného systému. Je zřejmé, že tato praxe fungovala dlouhá léta,“ řekl.