Klášter v Opočně převzal zpět kraj. Kapucíni se ho vzdali

Královéhradecký kraj od státu znovu převzal klášter v Opočně. Usiloval o něj řád kapucínů, který se u soudu domáhal verdiktu, že památka patří státu. Pak by jeho vrácení chtěl dosáhnout v rámci církevních restitucí. Nejvyšší soud ale v průlomovém verdiktu vlastnictví státu zrušil a případ vrátil k novému projednání. Kapucíni teď žalobu stáhli. „Byli bychom neradi, aby se před podzimními volbami staly restituční spory nějakým předvolebním nástrojem s veřejným míněním,“ uvedl mluvčí královéhradeckého biskupství Pavel Sršeň.

Stát měl klášter v držení od loňského léta, kdy mu jej soudy přiřkly na základě žaloby řádu kapucínů. Nejvyšší soud však rozsudky zrušil. „My jsme od počátku rozhodnutí soudů cítili křivdu a počítali jsme s tím, že pokud půjdeme až k Nejvyššímu soudu, že bude takto rozhodnuto. Šlo o to, že jsme chtěli zabránit precedentu v rámci těchto restitucí,“ řekl radní Josef Dvořák (ČSSD).

Kapucíni se domáhali převodu kláštera z kraje zpět na stát, aby se pak po státu mohli domáhat vydání kláštera v církevních restitucích. Nejvyšší soud však letos v červnu verdikty nižších soudů na základě dovolání kraje a státu zrušil a věc vrátil k okresnímu soudu k novému projednání.

Klášter v Opočně převzal zpět kraj. Kapucíni se ho vzdali (zdroj: ČT24)

V červenci řád kapucínů oznámil stažení žaloby. Učinil tak na základě doporučení biskupů, kteří po průlomovém rozhodnutí Nejvyššího soudu rozhodli ve Velehradě 7. července o stažení církevních žalob na kraje.

Kraj klášter, který leží v centru Opočna, považuje za zbytný majetek. O možném využití kláštera proto začal jednat s městem, které má o objekt zájem. „Necháme si vypracovat nový znalecký posudek na hodnotu celého areálu a společně budeme hledat smysluplné využití bývalého kláštera do budoucna,“ uvedl krajský radní pro investice a majetek Josef Dvořák (ČSSD).

Již dříve uvedl, že by se nebránil převodu kláštera na Opočno za symbolickou cenu či darování ve veřejném zájmu. Při zájmu města je kraj připraven klášter radnici zapůjčit například pro pořádání kulturních akcí. „Dokud ale bude kraj vlastníkem, bude objekt
udržovat,“ řekl Dvořák.

obrázek
Zdroj: ČT24

Žalobu o určení vlastnictví podal řád v roce 2013, kdy kraj zveřejnil záměr klášter prodat jakožto nepotřebný majetek. S Opočnem uzavřeli kapucíni dohodu, že pokud klášter získají, tak jej bezúplatně převedou na město. Kraj v minulosti bezúplatný převod městu Opočno odmítl a následně nabídl areál k prodeji, znalec odhadní cenu vyčíslil na 8,5 milionu korun.

Podobných určovacích žalob jako na klášter v Opočně, podala církev jen na Královéhradecký kraj dalších třináct. Domáhala se pozemků, třeba hradecké zdravotnické školy, ale i rukopisů, soch a dalších uměleckých děl z krajských galerií a muzeí. „Očekáváme, že budou staženy všechny žaloby. Ale nemáme zatím od soudu žádný alternativní dokument, který nám to potvrzuje,“ dodal Dvořák. Jiné žaloby třeba proti obcím zůstávají v platnosti. Například žádost, aby Smiřice vydaly farnosti v Holohlavech národní kulturní památku, obraz barokního mistra Petra Brandla Klanění tří králů za desítky miliónů korun.