Z kostela na Zelené hoře po sedmdesáti letech opět znějí zvony

Památka zapsaná na seznam UNESCO, poutní kostel na Zelené hoře, se po letech konečně dočkala zvonů. Do věží na ambitu Santiniho chrámu zavěsili zvonaři zatím dva menší. Největší teprve budou instalovat. Kostel přišel o předchozí zvony za druhé světové války. Ty současné vyrobil ve své dílně Petr Rudolf Manoušek.

Zvony na Zelenou horu přivezli z dílny Petra Rudolfa Manouška už v květnu. Položeným na zemi jim požehnal biskup Vojtěch Cikrle. Kvůli problémům se statikou je ale mohli zvonaři zavěsit až teď. Stavební úpravy spojené s upevněním museli schválit památkáři. „Zvonili jsme na ně několikrát už dole, ale to není ono, když se do toho bouchá kladívkem, to zvon nemá rád,“ říká farář Vladimír Vojtěch Záleský.

Zelená hora přišla o zvony celkem třikrát, poprvé při požáru v 18. století, nové pak během první i druhé světové války zabavila armáda. Ty současné jsou přesto přesnou kopií předchozích zvonů. Petr Rudolf Manoušek je odlil podle plánů svého dědečka.

Cesta dvou menších zvonů na věže ambitu nebyla snadná, vynést je tam musela plošina. „Tady nebylo na vybranou, protože vnitřkem věže bychom ho nedokázali přinést kvůli rozměrům, on by neprošel vůbec, a plošina se dostala tam, kam se dostala, takže po zbytku jsme ho museli vytáhnout po střeše,“ popisuje instalaci zvonař Manoušek.

Reportáž Dušana Vrbeckého: Cesta zvonů do věží nebyla jednoduchá (zdroj: ČT24)

Největší, osmdesátikilový svatý Cyril a Metoděj, bude mít své místo v hlavní věži kostela. Zvonaři ho tam budou muset vynést ručně po úzkém a strmém žebříku. Pak bude třeba ještě zkontrolovat elektroinstalaci a vše zrevidovat. Slavnostně zazvoní všechny tři zvony společně poprvé 14. srpna.