Letiště v Ruzyni vychází vstříc těm, kteří chtějí pozorovat letadla

Vyhlídkové terasy u pražského letiště jsou v poslední době stále oblíbenější. Každý den se na runway přijdou podívat stovky lidí, a pokud jde o významný let, sejde se jich až několik tisíc. Do budoucnosti v rámci rozšiřování a zabezpečování letiště by se měl val u Kneževsi posunout blíže k obci a kolem letiště by do dvou let mohla vzniknout cyklostezka.

Vyhlídky na runway stojí už několik let a stále jsou oblíbeným místem. Důvodem pro jejich stavbu nebyl pouze zájem ze strany lidí, ale také časté díry v oplocení, které měly sloužit fotografům k lepším záběrům. „Letiště Praha se v roce 2012 domluvilo s nově vzniklým klubem spotterů na spolupráci, která zahrnovala výstavbu vyhlídkových teras pro pozorování a focení letadel a zároveň vytvoření otvorů v oplocení letiště tak, aby letečtí fandové si nemuseli ty otvory vytvářet sami a v podstatě tím neničili majetek letiště,“ řekla mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

Letiště v Ruzyni vychází vstříc těm, kteří chtějí pozorovat letadla (zdroj: ČT24)

Vyhlídky a jejich okolí se kvůli bezpečnosti letiště pravidelně kontrolují. Pozorování letadel podporuje nejen Letiště Václava Havla, ale přínosem je i pro nedalekou obec Kněževes. „Jednak se obec díky vyhlídkám zviditelňuje. Letiště nám také přispívá na naše programy na zlepšení životního prostředí, takže my z toho můžeme jedině profitovat,“ dodal starosta Kněževsi Stanislav Ketner (KSČM).

Valy jsou umístěny na dvou nejfrekventovanějších spotterských místech, a to nedaleko obce Kněževes a u křížení vzletových a přistávacích drah RWY 12/30 a RWY 06/24, kam vede pěší cesta z nedalekého města Hostivice. Více informací najdete na stránkách letiště, mapu vyhlídkových míst pak na Planes.cz.