Hygienici: Senioři se v ústavech špatně stravují. Příjímají hodně soli

Na jídelníček v zařízeních pro seniory se zaměřili moravskoslezští hygienici. Zajímalo je nejen složení celodenního jídla, ale i jeho nutriční hodnota. Jídla jsou podle nich přesolená. V nabídce ústavů chybí také ryby.

Některá zařízení se podle redaktorky České televize Ivy Piskalové ale brání, že senioři jídla, na která nebyli v mládí zvyklí, nechtějí.

Například v Novém domově v Karviné si v pondělí většina seniorů objednala k obědu jelitový a jitrnicový prejt s bramborami a zelím. Na výběr měli ještě ovocný koláč. „Snažíme se, aby jídla byla pro klienty tradiční. Aby jedli, na co byli leta letoucí zvyklí,“ sdělila Lucie Pohlová, vedoucí zdravotního úseku v karvinském domově.

Senioři se špatně stravují

Hygienici ale v jídelníčku takovou stravu nevidí rádi. „Když hodnotili jejich nutriční hodnotu, výtky neměli,“ dodala Iva Piskalová. Podle Marie Bastlové z Krajské hygienické stanice v Ostravě jsou však pokrmy nadměrně soleny. „Hodnoty byly více než dvojnásobné,“ uvedla.

Hygienikům se nelíbí ani časté podávání uzenin a naopak téměř absence ryb, které údajně senioři odmítají. „Je třeba to těm lidem vysvětlit, říct, upravit to takovou formou, aby jim to chutnalo,“ doplnila Bastlová.

Důvodem kontrol bylo podle hygieniků to, že senioři patří mezi nejvíce podvýživou ohrožené skupiny obyvatelstva. „Zajištění správné a nutričně hodnotné stravy může významně ovlivnit kvalitu jejich života,“ řekla hygienička Helena Šebáková.

Výsledky šetření ukázaly, že zatímco ryby či zeleninové a luštěninové polévky jsou zařazovány nedostatečně, na jídelníčcích je naopak příliš často například vepřové maso.

  • „Uzeniny z hlediska výživy nejsou zcela vhodné pro vyšší obsah tuku, cholesterolu a zejména vysokého podílu soli. Nadměrný příjem soli má negativní vliv na zdraví a může způsobovat hypertenzi, srdečně cévní onemocnění, otoky, rovněž přispívá k obezitě,“ uvedla moravskoslezská hygienička Helena Šebáková. Z analýzy navíc vyplynulo, že k dochucování pokrmů se používají hlavně instantní směsi, které mají rovněž vysoký obsah soli. K dalším chybám patřilo i nadměrné používání sladkého pečiva a moučníků nebo nedostatečné množství ovoce a zeleniny. Naopak u pitného režimu si podle průzkumu hygieniků zařízení vedou dobře a klienti mají během celého dne k dispozici dostatek vhodných tekutin.
    Na základě provedeného průzkumu hygienici zařízením doporučili například používat k ochucování místo soli bylinky a zelenin, zvýšit konzumaci ryb a drůbeže na úkor vepřového masa a uzenin, zvýšit spotřebu zakysaných mléčných výrobků, zvýšit přísun ovoce a zeleniny či luštěnin nebo omezit sladké pečivo a moučníky jako samostatný pokrm.

Do sociálních zařízení šly stovky milionů korun

Do sociálních zařízení v Moravskoslezském kraji šly díky evropským dotacím pod vedením ČSSD a KSČM v uplynulých čtyřech letech stovky milionů korun. Opozice ale například dotování sociálních služeb považuje za nedostačující.

Hejtmanův náměstek Svatomír Recman (KSČM) kritiku opozice odmítá, mimo jiné uvedl, že do transformace sociálních služeb, která naplno začala v roce 2008, se dosud investovalo 1,7 miliardy korun, a zlepšily se tak podmínky pro zhruba 1800 klientů.