Některá zařízení se podle redaktorky České televize Ivy Piskalové ale brání, že senioři jídla, na která nebyli v mládí zvyklí, nechtějí.
Například v Novém domově v Karviné si v pondělí většina seniorů objednala k obědu jelitový a jitrnicový prejt s bramborami a zelím. Na výběr měli ještě ovocný koláč. „Snažíme se, aby jídla byla pro klienty tradiční. Aby jedli, na co byli leta letoucí zvyklí,“ sdělila Lucie Pohlová, vedoucí zdravotního úseku v karvinském domově.

Senioři se špatně stravují
Hygienici ale v jídelníčku takovou stravu nevidí rádi. „Když hodnotili jejich nutriční hodnotu, výtky neměli,“ dodala Iva Piskalová. Podle Marie Bastlové z Krajské hygienické stanice v Ostravě jsou však pokrmy nadměrně soleny. „Hodnoty byly více než dvojnásobné,“ uvedla.
Hygienikům se nelíbí ani časté podávání uzenin a naopak téměř absence ryb, které údajně senioři odmítají. „Je třeba to těm lidem vysvětlit, říct, upravit to takovou formou, aby jim to chutnalo,“ doplnila Bastlová.
Důvodem kontrol bylo podle hygieniků to, že senioři patří mezi nejvíce podvýživou ohrožené skupiny obyvatelstva. „Zajištění správné a nutričně hodnotné stravy může významně ovlivnit kvalitu jejich života,“ řekla hygienička Helena Šebáková.
Výsledky šetření ukázaly, že zatímco ryby či zeleninové a luštěninové polévky jsou zařazovány nedostatečně, na jídelníčcích je naopak příliš často například vepřové maso.
Do sociálních zařízení šly stovky milionů korun
Do sociálních zařízení v Moravskoslezském kraji šly díky evropským dotacím pod vedením ČSSD a KSČM v uplynulých čtyřech letech stovky milionů korun. Opozice ale například dotování sociálních služeb považuje za nedostačující.
Hejtmanův náměstek Svatomír Recman (KSČM) kritiku opozice odmítá, mimo jiné uvedl, že do transformace sociálních služeb, která naplno začala v roce 2008, se dosud investovalo 1,7 miliardy korun, a zlepšily se tak podmínky pro zhruba 1800 klientů.