V Kostelci se zelení. Majetek západočeské vísky se od roku 2003 zešestinásobil

Majetek šestisethlavé obce Kostelec na Tachovsku, u níž jsou dvě silně expandující průmyslové zóny, se za třináct let šestinásobně zvýšil na současných 185 milionů korun. Bohatství vísce nedaleko dálničního tahu na Německo zajistili místní investoři a evropské i české dotace.

„V roce 2003 jsme měli majetek za 27,5 milionu korun, dnes nám to dělá 180 až 185 milionů korun,“ uvedl starosta Kostelce František Trhlík (KSČM) s tím, že jde o „nový nebo zhodnocený majetek“ – čili budovy a infrastrukturu, jako jsou kanalizace, vodovod, čistírna odpadních vod a silnice.

Vysvětlení rostoucího bohatství obce podle něj spočívá právě ve spolupráci se zdejšími společnostmi. Dvě zóny Panattoni Parku zaměstnávají přes 2000 lidí v jedenácti firmách a každý rok dají obci nějaké peníze, například na opravu kulturního domu, chodníků ze zóny a kruhový objezd.

Kooperace funguje i s firmami Steelcase a KION. „Vnímají samosprávu, prostředí, kde podnikají,“ říká starosta a stejně hovoří generální ředitel Panattoni Pavel Sovička: „Pro nás je zásadní věc, být dobrým sousedem, investujeme do infrastruktury.“

Kulturní dům by už byl, teď opravit kostel

Kostelec, který má o šestinu více obyvatel než před deseti lety, tak i díky svému růstu vybudoval čtyři bytové zóny. Do podzimu připraví studii výstavby dvou dalších zón pro 65 parcel. Za pomoci dotací rekonstruoval mateřskou školu, kulturní dům, postavil klubovny v přilehlém Popově, Nedražicích a Ostrově. Obec má běžný rozpočet 14 milionů korun, loni měla ale díky dotacím rekord 32 milionů korun a rozpočet tak byl největší v historii.

Peníze šly hlavně na dokončení bytových zón, komunikace, chodníky, zeleň, kanalizaci v Nedražicích. A protože si víska před osmi lety vzala od biskupství všechny dlouhodobě využívané církevní památky, postupně opravuje kostel i kapli a finance pošle také na vitráže kostela. Obec teď požádá firmy, aby se složily na jeho fasádu.

Reportáž: Závratně zbohatlá víska Kostelec (zdroj: ČT24)