Použité pneumatiky je možné odevzdat už v tisícovce sběrných míst

Dřív končily použité pneumatiky pohozené v přírodě. Nyní už je v Česku tisíc míst, kde je možné je odevzdat zcela zdarma. Garantuje to tzv. kolektivní systém, který založili největší výrobci pneumatik. Například na jižní a východní Moravě tuto službu garantuje drtivá většina pneuservisů. Použité gumy pak ze sběrných míst putují rovnou na recyklační linky.

Michal Koch doma ve Starém Městě měnil pneumatiky. Ty použité pak přivezl do nejbližšího pneuservisu. „Bydlím tady 200 metrů, přezouval jsem to tady, tak jsem si říkal, že by mně to mohli vzít zpátky,“ vysvětlil. Kontejner pneuservisu se v sedmitisícovém Starém Městě naplní za deset dní. V době jarního nebo zimního přezouvání i rychleji.

„Bereme nákladní pneumatiky, které dáváme na spodek, tam jich vleze cirka 40 kusů, zbytek jsou osobní pneumatiky, kterých se tam vleze 250 až 300,“ popsal praxi vedoucí pneuservisu. V celém Česku se ročně spotřebuje na sto tisíc tun pneumatik. Sběrných míst proto přibývá, jen ve Zlíně je jich už sedm, v celé zemi pak tisíc. Mezi taková místa patří nejen pneuservisy, ale i internetové obchody.

Použité pneumatiky se dají zcela recyklovat

Konečná pro pneumatiky je i v Uherském Brodě. Tam ale dovezený odpad recyklační firma ze 100 procent zase využije. „Z každé námi zpracované pneumatiky využijeme gumový granulát různých frakcí, ocelový odpad a textilní odpad,“ vysvětlil výkonný ředitel firmy RPG Recycling Pavel Hartman. V praxi se pak recyklované pneumatiky promění třeba na pohodlnou plochu na dětském hřišti.

Zpětný sběr pneumatik je další pokus, jak zmenšit počet černých skládek. Pneumatiky jsou jejich nejčastější součástí. Na likvidaci nelegálního odpadu ročně vydají města a obce miliony korun.