Ťok řešil obchvat Valašského Meziříčí. Stavba by mohla začít za čtyři roky

Stavba takzvané Palačovské spojky, která napojí Valašské Meziříčí na Vsetínsku na dálniční síť, by podle ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) měla začít v roce 2019. Výstavba šestikilometrového úseku si vyžádá asi tři miliardy korun. Ťok také řešil obchvat Valašského Meziříčí, jeho stavba by mohla začít o rok později.

Přestože by se Palačovská spojka měla začít budovat už za dva roky, zatím nemá výjimku z EIA, posudku dopadu stavby na životní prostředí. „Nicméně pokračujeme v přípravě stavby, pracuje se na územním rozhodnutí a už začínají vykupovat pozemky. Paralelně s tím zopakujeme EIA, na jaře příštího roku bychom měli mít veškerou dokumentaci nachystanou,“ okomentoval situaci Ťok.

Ministerstvo životního prostředí by podle něj mělo po získání dokumentů do šesti měsíců vydat EIA. „Předpokládáme, že nějaké zásadní zdržení by kvůli opakování EIA být nemělo,“ uvedl ministr. Čtyřproudová Palačovská spojka by pak mohla být hotová v roce 2022, motoristy navede u Palačova na D48, která se po deseti kilometrech napojuje na D1.

Kvůli obchvatu se musí vykoupit pozemky

Ťok s vedením Valašského Meziříčí řešil také obchvat Valašského Meziříčí. „Tam je EIA platná, zpracovává se dokumentace pro územní rozhodnutí, ale očekávají se velké debaty. Stavba vede obydleným územím a budou problémy s tím, aby se rychle vykoupily pozemky,“ vysvětlil Ťok. Podle něj je v plánu, aby stavba obchvatu začala o rok později než stavba Palačovské spojky.

Po průjezdu městem ministr uznal, že dopravní zatížení je v něm velké. „Těch šest kruhových objezdů dělá velký problém,“ řekl. Valašské Meziříčí je podle starosty Roberta Stržínka (ANO) důležitou dopravní křižovatkou, setkávají se zde frekventované silnice. „Značná část i tranzitní dopravy je vedena přes centrum města. Konkrétně silnice I/57 má denní průjezd přes 20 tisíc vozidel,“ uvedl starosta.

Dodal, že to je důvod, proč tlačí na ministerstvo i ŘSD, aby městu pomohly problém vyřešit a dopravu svedly mimo centrum města. Podle Stržínka se už nyní jedná s majiteli pozemků. Stavbě by však podle něj měly ustoupit jen jednotky domů.

ŘSD nyní staví třetí a poslední úsek silnice I/35 mezi obcemi Lešná a Valašským Meziříčím. Úsek dlouhý 1,5 kilometru by měl být zprovozněn příští rok v září. Po jeho dostavbě by pak měla na celé trase mezi Lešnou a Valašským Meziříčím vést čtyřproudová silnice, na kterou poté naváže u Lešné Palačovská spojka.